Hyppää sisältöön

Tämä mies taituroi elektronisen kulttibiisin Enon Disco – "Jäätävää jyystöä"

Joensuulainen Alpo Myller ei tiennyt kappaletta tehdessään, minkälaiseen nousukiitoon se radioissa pääsee. Yhä vieläkin tilille ropsahtaa teostokorvauksia, vaikka levyn ilmestymisestä on neljännesvuosisata.

Alpo Myller.
Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo

Alpo Myller, 65, avaa oven hyväntuulisena. Taksi- ja linja-autoyrittäjänä ikänsä työtä tehnyt mies on juuri lähettänyt anomuksen eläkevakuutusyhtiöön.

– Olisitko kahvia ottanut, kysyy Myller toimittajalta kotoisasti.

Keskustelu kääntyy nopeasti musiikkiin, sillä Joensuun Enossa asuva Myller on tuttu vuonna 1990 tekemästään kappaleesta Enon Disco (siirryt toiseen palveluun). Muun muassa Radiomafiassa ja Radio Helsingissä erikoismusiikkiohjelmissa soinut elektronissävytteinen biisi on päässyt YleX:n kokoelmalle Parasta ennen.

YleX:n kokoelma Parasta ennen – timanttista jyystöä vol. 2.
YleX:n kokoelma Parasta ennen – timanttista jyystöä vol. 2. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Levyn takakannessa kappaletta kuvataan "jäätäväksi jyystöksi". Alpo Myller soittaa kappaleessa syntetisaattoria ja laulaa – tai ennemminkin puhuu.

Kappaleet ovat vielä c-kasetilla, mutta ne siirretään Youtubeen, kunhan löydämme sopivan piuhan.

Alpo Myller

– Eikös tuo Enon Disco ole räppiä? Näillä main ei tuohon aikaan vielä ollut tuollaista musiikkia. Olin näköjään edelläkävijä, toteaa Myller ja alkaa esitellä äänitekniikkaa.

Tallella on vielä 1980-luvulla ostettu Technics 1000 -syntetisaattori, jonka tilalle mies osti keväällä Yamahan.

– Technics maksoi silloin aikoinaan yli 13 000 markkaa. Käyttämäni mikseri on edelleen alkuperäinen.

Featuring Soile Korhonen

Singlelevyssä on b-puolella raita Pamilonkoskella (siirryt toiseen palveluun), jossa laulajana on Soile Korhonen. Myös tässä esityksessä on Myllerin brändiksi noussut syntikkatausta. Varsinaisesta hitistään mies saa vieläkin teostokorvauksia, jotka ovat nykyisin noin "sadan euron luokkaa vuodessa".

Alpo Mylleriltä on tulossa fanien iloksi uuttakin musiikkia. Tangossa Itkevä katse on vierailevana tähtenä hanuritaiteilija Arto Tarkkonen, joka myös laulaa.

– Itse laulan ja soitan kappaleessa Purkka tuulessa. Samoin laulussa Mummolle lääkettä: se kertoo edesmenneen äitini suosikkilääkäristä Turtolasta.

– Kappaleet ovat vielä c-kasetilla, mutta ne siirretään Youtubeen, kunhan löydämme sopivan piuhan, paljastaa Alpo Myller.

Suosittelemme sinulle