Hyppää sisältöön

Huolestunut äiti haluaa kieltää kiistellyn torjunta-aineen käytön leikkipuistoissa

Roundup-torjunta-aineen käyttö puistoissa on herättänyt huolta. Kokkolalaisäiti vaatii nyt kuntalaisaloitteella nyt glyfosaatin käytön kieltämistä kaupungin leikkipuistoissa. Kaupunki etsii torjuntaan luonnonmukaisempia keinoja, mutta asiasta vastaava muistuttaa, että kyseessä on sallittu aine.

Kuvassa puistoa, etualalla keinuja,
Kuva: Anssi Leppänen / YLE
Sari Vähäsarja

Kuntalaisaloitteessa (siirryt toiseen palveluun)vaaditaan glyfosaatin käytön kieltämistä lasten leikkipuistoissa. Glyfosaatti on esimerkiksi Roundupissa oleva tehoaine. Tutkijat ovat erimielisiä sen vaarallisuudesta. Glyfosaattia sisältävien aineiden jatkomyyntilupa on parhaillaan arvioitavana Euroopan elintarviketurvavirastossa. Nykyisen luvan puitteissa sitä saa myydä EU:n alueella tämän vuoden loppuun. Hollannissa sen käyttö kotipuutarhoissa on kielletty.

Aloitteen tekijä on aiemmin kysynyt Kokkolan kaupungin kysymystorilla, millaiset käytännöt Kokkolan kaupungilla on torjunta-aineiden käytössä ja torjunnasta tiedottamisessa.

Nimettömänä pysyttelevä aloitteentekijä sanoo käyvänsä lastensa kanssa säännöllisesti leikkipuistoissa. Hän on törmännyt pensaiden ja leikkipuistojen reunustojen kuolleisiin kasvustoihin ja huolestunut siitä, ettei ole nähnyt varoituslappuja torjunnasta aikana, jolloin arvelee sen tapahtuneen.

– Meidän lapset ovat pieniä, hiekkaa menee suuhun ja kädet saattavat mennä suuhun, hän kirjoittaa Ylelle.

Kaupungin nettisivuilla hän muistuttaa: Myös varoaika pitäisi huomioida, koska myrkkyhän ei poistu tai imeydy kasviin samana päivänä kuin se on ruiskutettu.

Äiti sanoo myös, ettei varoituskaan ehkä tavoita kaikkia puistossa leikkiviä:

– Lisäksi puistossa käy monesti pienempiä lapsia ilman vanhempiaan. Osaavatko he lukea tämän varoituslapun?

Vaihtoehtoisia torjuntatapoja testataan

Puistojen ja liikuntapaikkojen työpäällikkö Terho Lindberg kertoo, että Kokkolassa käytetään Roundupia muutaman kerran kesässä. Määriä hän ei osaa arvioida. Ainetta käytetään puistoissa, sora-alueilla, laatoituksilla, mukulakivialueilla ja muissa vastaavissa, jotka on hankala perkata.

Torjunnan hoitaa puolenkymmentä kurssinkäynyttä työntekijää, jotka ovat suojautuneet käsineillä, maskeilla ja haalareilla. Torjunta tehdään pääasiassa aikaisin aamulla.

Hän muistuttaa, että aine on ovat Suomessa sallittuja. Lindberg myöntää kuitenkin, ettei Roundupin käyttö leikkipuistojen lähellä ole ehkä järkevää. Hänen mukaansa torjunnasta kerrotaan kylteillä, jotka poistetaan, kun kasvustot ovat kuivuneet.

– Glyfosaatti aineessa aiheuttaa jonkin verran keskustelua, myöntää Lindberg.

Nykyäänkin Kokkolassa käytetään myös etikkapohjaisia, biohajoavia aineita.

– Jos löydämme hyviä aineita, jotka ovat täysin myrkyttömiä, niin ainahan se on parempi. Siihen me pyrimme ilman muuta.

Etikkapohjaiset torjunta-aineet eivät Lindbergin mukaan kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin Roundup. Kokkolassa on kokeiltu myös liekittämistä ja haraamista. Liekitin oli kuitenkin vielä kehitysasteella, ja sen teho kesti vain pari viikkoa.

Silti kaupunki voi tulevaisuudessa luopua glyfosaattia sisältävästä aineesta, Lindberg uskoo.

Suosittelemme sinulle