Rannat ovat tietokirjailija ja luontokuvaaja Sami Karjalaisen mukaan parhaita paikkoja tehdä havaintoja sudenkorennoista. Ne pitävät reviiriä veden äärellä ja saalistavat metsien reunoissa. Sudenkorennoilla on myös erityisiä kykyjä verrattuna muihin hyönteisiin.
– Niillä on todella hyvä lentotaito, sudenkorennot lentävät hyvin monella eri tavalla pysähtyen kovastakin vauhdista kuin seinään. Ne voivat lentää taaksepäin, tehdä kieppejä ja paritella ilmassa.
Karjalainen kertoo, ettei hän meinannut löytää tänä kesänä sudenkorentoja edes varmoilta paikoilta.
– Kesä- ja heinäkuu eivät olleet lainkaan suotuisia lajille johtuen huonosta säästä. Nyt elokuussa kun säät paranevat, niin keskikesän lajit jatkavat myöhempään syksyyn. Sudenkorentojen lisäksi tämä koskee heinäsirkkoja ja hepokatteja. Nyt niiden kausi on käynnistynyt oikein kunnolla.
Sudenkorento näkee joka suuntaan
Yleensä sudenkorennot käyttävät ravintonaan pieniä hyönteisiä.
– Toinen sudenkorentojen erikoiskyky on hyvä näkö, jonka johdosta ne pystyvät havaitsemaan hyvinkin pieniä lentäviä hyönteisiä. Sudenkorennon silmät menevät koko pään ympäri, juuri sen vuoksi niillä on muihin hyönteisiin nähden poikkeava näkökyky. Ne näkevät joka suuntaan, mainitsee Sami Karjalainen.
Seurauksena ulkopuolinen koiras joutui naaraan ruoaksi, elikkä naaras söi koiraan ja samaan aikaan jatkoi parittelua alkuperäisen koiraan kanssa.
Sami Karjalainen
Karjalaisen mukaan sudenkorennot ovat todella hienoja seurattavia ja niistä löytyy aina uutta havainnoitavaa.
– Näin äsken ensimmäisen kerran parittelurenkaassa olevan koiraan ja naaraan. Yleensähän toiset koiraat saattavat olla aggressiivisia toisia koiraita kohtaan ja hyökkäilevät niitä kohti. Tarkoituksena on irrottaa pariskunta toisistaan ja kaapata koiraan paikka. Näkemässäni tapauksessa koiras ei onnistunutkaan irrottamaan pariskuntaa, vaan nämä kolme yksilöä ajautuivat rykelmään.
– Seurauksena ulkopuolinen koiras joutui naaraan ruoaksi, elikkä naaras söi koiraan ja samaan aikaan jatkoi parittelua alkuperäisen koiraan kanssa. Tämä on sen verran erikoinen havainto, että vastaavanlaisia ei ole mielestäni tavattu kansainvälisestikään, kertoo Sami Karjalainen.