Hyppää sisältöön

Arkkipiispa arvostelee jyrkin sanoin hallitusta kehitysavun leikkaamisesta

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen asettuu puolustamaan kehitysapua ja vastustamaan hallituksen kehitysapuleikkauksia. Mäkinen katsoo, että kaikkein köyhimpiin kohdistuvat leikkaukset kertovat kovasta arvomaailmasta.

Kuva: Henri Kirkanen / Yle
Antti Laakso

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen arvostelee voimakkaasti hallituspuolueiden ajamia kehitysavun leikkauksia. Ehdotettu yli 300 miljoonan euron leikkaus kehitysyhteistyöhän on arkkipiispan mielestä merkki arvomaailman koventumisesta.

– Suurin leikkaus kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Se ei ole oikeus eikä kohtuus, Mäkinen sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen puhui aiheesta (siirryt toiseen palveluun) kirkon ulkoasiain neuvoston seminaarissa torstaina.

"Olemme rikas maa"

Mäkinen sanoo ymmärtävänsä, että Suomen taloudessa on vakavia ongelmia, mutta hän katsoo, että Suomen pitää kantaa vastuunsa. Mäkinen vetoaa päättäjiin, jotta leikkauksia kohtuullistettaisiin.

Suurin leikkaus kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Se ei ole oikeus eikä kohtuus.

Arkkipiispa Kari Mäkinen

– Olemme kuitenkin edelleen erittäin rikas maa ja kirkko. Mikäli eduskunta päättää katkaista äkillisesti näin suuren osan kehitysyhteistyön toiminnoista, se merkitsee, että kovat arvot ovat niskan päällä, Mäkinen sanoo.

Kirkko irtisanoutuu

Mäkisen mielestä Suomea on tähän saakka rakennettu sellaisella eetoksella, jossa kannetaan vastuuta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Samaa on hänen mukaansa opettanut kirkko. Mäkinen irtisanoutuu jyrkästi hallituspuolueiden linjauksista.

– Se [kehitysavun leikkaaminen] ohjaa ihmisiä pitämään ensi sijassa huolta itsestään ja omasta pärjäämisestään. Se henkii suostumista sellaiseen yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa vahvat pitävät omastaan kiinni ja ne, jotka eivät selviydy, jäävät oman onnensa nojaan. Tähän viestiin kirkko ei voi yhtyä, Mäkinen sanoo.

Vahvat pitävät omastaan kiinni ja ne, jotka eivät selviydy, jäävät oman onnensa nojaan.

Arkkipiispa Kari Mäkinen

"Piittaamattomuutta"

Mäkinen vaatii myös, että jos leikkauksia tehdään, niitä ei tehdä täysimääräisinä heti, vaan käynnissä olevia hankkeita pitää pystyä ajamaan alas hallitusti.

– Leikkaukset tehdään saman tien ilman, että käynnissä olevia hankkeita voidaan ajaa alas hallitusti ja huolehtien siitä, että niihin tähän mennessä osoitettu panostus ei valu hiekkaan. Minusta tämä vaikuttaa piittaamattomalta, Mäkinen arvioi.

Kehitysjärjestöt pulassa

Arkkipiispa kehottaa seurakuntia tukemaan lähetystyötä ja kansainvälistä diakoniaa vähintään neljän prosentin osuudella verotuloista. Tällä hetkellä seurakunnat ohjaavat tarkoitukseen noin 2,5 prosenttia tuloistaan.

Useat kehitysyhteistyöjärjestöt ovat viime päivinä kertoneet yt-neuvottelujen aloittamisesta hallituspuolueiden ajamien kehitysapuleikkausten takia.

Suosittelemme sinulle