Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Jokerien pakko tehdä muutoksia: "Jos jatkamme samalla tavalla, niin se ei riitä ensi keväänäkään"

Ensimmäinen KHL-kausi opetti Jokereille, mitä menestyminen vaatii. Erkka Westerlund on valmis riskinottoon kevätkunnon maksimoimiseksi.

Linus Omark ja Riku Hahl neuvotteluissa
Kuva: Tomi Hänninen
Matias Strozyk
Avaa Yle-sovelluksessa

Jokerien debyytti KHL:ssä kääntyi kokonaisuutena vahvasti positiivisen puolelle. Hyvän urheilullisen tuloksen lisäksi KHL-Jokerit tuotteena upposi suomalaiseen yleisöön. Konferenssinsa toisesta sijasta loppuun asti taistellut Jokerit oli lopulta neljäs, ja pudotuspeleissä kaatui pykälää korkeammalle sijoittunut Minskin Dinamo. Toinen kierros ja huippujoukkue TsSKA olivat kuitenkin liian kova pala.

- Pelasimme hyvän jääkiekkokauden, varsinkin runkosarjassa. Se ei sitten vain riittänyt keväällä. Ja jos jatkamme samalla tavalla, niin se ei riitä ensi keväänäkään. Muutoksia on pakko tehdä, päävalmentaja Erkka Westerlund avaa Yle Urheilulle.

- Kehittyminen tarkoittaa koko ajan muutosten tekemistä. Niihin sisältyy aina iso riski. Meillä on nyt vielä aika lyhyt, normaaliakin lyhyempi valmistautumisjakso, mutta olemme valmiit ottamaan riskin vaikka emme olisikaan alussa parhaimmillamme.

Neljä kahden suunnan kenttää

Viime kaudella Jokerit voitti otteluita erityisesti Lokomo-ketjunsa ansiosta. Maalitykki Steve Moses kuitenkin lähti NHL:ään, ja pelintekijä Linus Omark sekä sentteri Petr Koukal siirtyivät muihin KHL-seuroihin.

Korvaavat pelaajat ovat päteviä hankintoja, mutta Westerlund perää laajempaa muutosta.

- Haluamme nopeampaa ja fyysisempää peliä, ja että sitä pelataan yhdessä todella tiiviillä viisikolla. Lisäksi sen on oltava neljän kentän peliä. Ei riitä, että yksi kenttä tekee maaleja tai toinen puolustaa hyvin, vaan jokaisen kentän on pystyttävä tekemään molempia sekä säilyttämään intensiteetti kentällä. Siinä on haastetta kerrakseen.

Westerlund nostaa esimerkiksi viime kevään MM-kisojen Kanadan, joka rynnisti vastustamattomasti maailmanmestaruuteen Sidney Crosbyn johtamalla supertähtien joukkueella.

- Tähdet tekivät töitä molempiin suuntiin. Se on esimerkki siitä, mitä nykypäivän huipputasolla vaaditaan, jos haluaa voittaa jotain. Viime vuonna meillä oli sama neljän kentän ajatus, mutta emme saaneet toteutettua sitä. Nyt se fakta on tiedostettu entistä vahvemmin, että tämän päivän huippujoukkueissa kaikkien kenttien pitää pystyä hyökkäämään ja puolustamaan täysipainoisesti.

Suosittelemme