Hyppää sisältöön

Rivo kotimainen elokuva sai K12-ikärajan – ohjaaja: Tämä ei todellakaan sovi lapsille

Ennakkoon kohuttu kotimainen Häiriötekijä on tekijöidensä mielestä keski-ikäisten miesten tyylikkään rivo elokuva. Menestysnäytelmään perustuva elokuva saa lauantaina virallisen ensi-iltansa Espoo Ciné -festivaalilla.

kasi miestä istuu sovalla, toinen kirjoittaa lehtiöön
Häiriötekijä-elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä ja näyttelijät Tommi Korpela ja Eero Ritala pohtivat Tähtihetkessä rivoutta.
Jenni-Maarit Koponen

Helsinkiläisen Q-teatterin Häiriötekijä-näytelmän synkkä huumori valloitti yleisön 2013, nyt elokuvaversio saapuu ensi-iltaan. Aleksi Salmenperän ohjaamasta elokuvassa näyttelee sama porukka kuin teatterissakin, mukana ovat Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Elina Knihtilä, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Elena Leeve ja Jani Volanen, joka ohjasi alkuperäisteoksen.

Kukaan ei erillisistä episodeista koostuvaa teatteriesitystä tehtäessä uskonut, että Häiriötekijästä olisi elokuvaksi, kertovat tekijät Aamu-tv:n Tähtihetkessä. Myös Miehen työ ja Paha perhe -elokuvat ohjannut Aleksi Salmenperäkin epäröi aluksi.

– Tykkäsin näytelmästä mielettömästi ja aloimme leikkaaja Samu Heikkilän kanssa miettiä sen nähtyämme, että miksi tällaisia elokuvia ei tehdä Suomessa. Vielä silloin sanoin, että ei tästä voi tehdä elokuvaa. Halusin kuitenkin ottaa riskin ja kokeilla, sanoo Salmenperä.

Arjen vinksahduksia ja järkyttäviä uutisia

Häiriötekijässä nähdään arkisia tilanteita, joissa jokin vinksahtaa. Mies kuulee asuntoesittelyssä haistattelua seinän takaa ja kääntäjä menettää yleisön edessä kielitaitonsa. Osa episodeista taas ammentaa uutisista tutuista järkyttävistä tapahtumista. Useaa kohtausta sitoo yhteen miehuuden ja maskuliinisuuden käsittely. Susien kanssa painiva metsämies haastaa sohvalla viihtyvän it-miehen.

Elokuvakäsikirjoitus syntyi Salmenperän, Heikkilän ja Volasen yhteistyönä. Aluksi Salmenperä oli aikeissa etsiä elokuvaan eri näyttelijät kuin näytelmässä.

– Näytelmä oli näyttelijäporukassa tehtyä materiaalia, alkoi tuntua pahalta riistää sitä ja roolittaa uudelleen eri näyttelijöille. Siitä olisi saatu riita aikaankin, jos olisin sitä ehdottanut. Joten menimme Monty Python -hengessä.

Kohtaukset kehittyivät alunperin näytelmää tehdessä nauruäänestyksellä, sanoo Tommi Korpela.

– Joka päivä jokainen toi ideoita yhteiseen sessioon ja niistä valikoitui sitten kollektiivisen naurun kautta jatkon pääsevät. Valitsimme jatkokehittelyn arvoiset ideat.

Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Lotta Kaihua ja Elena Leeve elokuvassa Häiriötekijä. Kuva: Malla Hukkanen / Mjölk Movies

Sensuuri ei iskenyt

Häiriötekijä-elokuvan episodeissa on paljon mustaa ja rivoa huumoria. Ihmiseritteitä tai sukupuolielimiä ei säästellä. Sensuuri ei ollut missään vaiheessa päällä alun perinkään, sanoo Eero Ritala.

– Ideointivaiheessa oli tärkeää, että mitään suodatinta ei käytettäisi. Siinähän tulee rivoutta, vaikka sitä ei itsetarkoituksellisesti haluta tehdä.

Elokuva soveltuu virallisen ikärajaluokituksen mukaan lapsillekin.

– Saimme K12-elokuvan aikaiseksi. Rivous on jollakin tavalla tyylikästä, se ei ole ihan revittelyä. Ikärajat päätetään tietyn kartaston läpi, mutta kyllä minä yllätyin K12-luokituksesta. Elokuvaa katsoessa ei tule sellainen olo, että se olisi 12-vuotiaille sopiva. Mutta ehkä se onkin, en tiedä, sanoo Salmenperä.

Tommi Korpela innostuu tyylikkäästä rivoudesta.

– Ehkä tästä tulee sellainen mainosslogan, että tämä on keski-ikäisten miesten tekemä tyylikkään rivo elokuva, heittää Korpela.

Suosittelemme sinulle