SAK:hon kuuluvien liittojen johtajat kritisoivat jyrkästi eilen torstaina kaatuneen yhteiskuntasopimuksen neuvotteluprosessia.
Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan neuvotteluiden suurin ongelma oli se, että osapuolten olisi pitänyt sitoutua sellaiseen prosessiin, jossa lopputulos oli valmiiksi annettu.
Ymmärrän sen, että asetetaan tavoitteita, että mitä pitää saada aikaiseksi. Mutta keinotkin on ikään kuin valmiksi annettu ja sitten vain kysytään, tullaanko mukaan vai ollaanko tulematta.
Ann Selin
– Ymmärrän sen, että asetetaan tavoitteita, että mitä pitää saada aikaiseksi. Mutta keinotkin on ikään kuin valmiiksi annettu ja sitten vain kysytään, tullaanko mukaan vai ollaanko tulematta, jos nyt oikein kärjistän, Selin sanoi perjantaina SAK:n tiedotustilaisuudessa.
– Siinä mielessä itseäni tämä ei yllättänyt, että pääministeri joutui tekemään eilen tällaisen päätelmän, että näillä spekseillä ei mennä, kun heillä ei ollut selvästi mahdollisuutta tästä ideastaan tinkiä, Selin jatkoi.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan yhteiskuntasopimus oli jo nimenä harhaanjohtava.
– Jos puhutaan yhteiskuntasopimuksesta, siinä pitää olla mukana tietysti kaikki ne, joita tulonsiirrot koskevat: työttömät, eläkeläiset, yrittäjät, viljelijät ja niin edelleen, Piirainen luetteli.
Jos puhutaan yhteiskuntasopimuksesta, siinä pitää olla mukana tietysti kaikki ne, joita tulonsiirrot koskevat: työttömät, eläkeläiset, yrittäjät, viljelijät ja niin edelleen.
Marko Piirainen
– Tämä yhteiskuntasopimus oli käytännössä vaan ennenaikainen työmarkkinaratkaisu ja huono sellainen, Piirainen jatkoi.
Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi palkansaajapuolen tarjonneen hallitukselle listaa asioista, joilla yhteiskuntasopimusta olisi voitu lähteä viemään eteenpäin.
– Minun käsitykseni on se, että siellä ei välttämättä edes luettu koko palkansaajajärjestöjen antamaa paperia, mutta tämä voi olla vähän kärjekkäästi sanottu tässä yhteydessä, Aalto sanoi.
Hieman sovittelevammin esiintynyt SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli kaikkien osapuolten eli hallituksen, työnantajien ja palkansaajien vastuulla. Hän sanoi arvostavansa sitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei hae syyllisiä sopimuksen kaatumiseen.
SAK:n hallitus, jonka jäseniä liittojen puheenjohtajat ovat, kokoontui tänään perjantaina ylimääräiseen kokoukseen yhteiskuntasopimuksen tiimoilta. Heti kokouksen jälkeen järjestettiin tiedotustilaisuus.