Paikallinen tyyli saattaa vaikuttaa helsinkiläisnuorten kieleen enemmän kuin etninen tausta. Helsingin yliopiston tutkija, filosofian maisteri Heini Lehtonen istui vuoden itähelsinkiläisten nuorten kanssa koulun penkillä ja nauhoitti koululaisten puhetta.
Yle Uutiset suuntasi Itäkeskukseen varmistuakseen, pitääkö Lehtosen tulos paikkaansa. Samalla kysyimme, miltä kuulostaa hiphoppari ja pissis.
Pissis on ehkä joku 80-luvulla elänyt ihkulissu.
Kim Aaltonen
– Pissis on ehkä joku 80-luvulla elänyt ihkulissu, joka jauhaa purkkaa koko ajan. Nykyään käytössä on massateini-sana, tietää 16-vuotias Kim Aaltonen.
Aaltosen ja hänen kaverinsa, Ville Nordströmin, 16, tyyli on swag. He käyttävät sellaisia sanoja, joita muutkin käyttävät. Kaveripiirillä on suuri vaikutus.
Pissis-tyylillä voi juoruilla muista
Heini Lehtonen huomasi tutkimuksessaan, että tyylit rikkovat kielten ja sukupuolten välisiä raja-aitoja.
– Otetaan esimerkiksi vaikka hiphop-tyyli. Jos tykkää hiphopista ja liikkuu sen tyylisissä porukoissa, saattavat hiphop-tyyliset sanat tulla omiksi, Lehtonen kertoo.
Hiphop-tyylillä voi ilmaista itsevarmuutta.
Heini Lehtonen
Lehtosen mukaan nuoret ottavat usein puheeseensa sanoja myös muista tyyleistä. Jotakin tiettyä tyyliä jollakin tietyllä hetkellä matkimalla nuoret voivat osoittaa asennoitumista.
– Hiphop-tyylisiä sanoja käyttämällä voi ilmaista itsevarmuutta, ja pissis-tyyliä matkimalla voi esimerkiksi leikillään juoruilla jostakusta, Lehtonen sanoo.
Hiphop on samaistumiskanava
Monet tyylien tuomista sanoista ovat amerikkalaisia lainasanoja, kuten hiphop-tyyliset "yo" ja "what's up". Usein sanoja ei kuitenkaan omaksuta suomen kieleen sellaisenaan, vaan ne voidaan esimerkiksi kääntää. Lehtonen on tutkinut afroamerikkalaisesta tervehdyksestä "bro" käännettyä veli-sanaa.
– Sellaiset sanat ovat olleet Suomessa aika harvinaisia. Veli-sanasta on kuitenkin tullut melko yleinen hiphop-piireissä. Se merkitsee miesten välistä solidaarisuutta, Lehtonen kertoo.
Veli merkitsee miesten välistä solidaarisuutta.
Heini Lehtonen
Lehtosen mukaan hiphop mielletään erityisesti tummaihoisten tyyliksi. Tyyli antanut muun muassa somalinuorille jonkinlaisen samaistumiskanavan. Siksi hiphop-nuoret ovat omaksuneet joitakin sanoja somalin kielestä, kuten "waryaa", eli "hei sinä".
Lehtonen väittelee lauantaina tohtoriksi väitöskirjallaan "Tyylitellen – Nuorten kielelliset resurssit ja kielen sosiaalinen indeksisyys monietnisessä Helsingissä". Tutkimus on tehty kahdessa itähelsinkiläisessä yläkoulussa, joiden oppilaat puhuvat noin kahtakymmentä eri ensikieltä.