Hyppää sisältöön

Pienoisoopperassa käytetään videomateriaalia ja tehdään aikamatka vuoteen 1989

Kirjailija Riikka Pulkkisen tekstiin pohjautuva Wunderbar! saa ensi-iltansa keskiviikkona Helsingin Juhlaviikoilla.

Lotta Wennäkoski ja Hilkka-Liisa Iivanainen.
Helsingin juhlaviikot alkoivat viime viikolla ja teatteri on tärkeässä osassa festivaalilla. Tällä viikolla Ateneumin taidemuseossa esitetään pienoisoopperaa nimeltä Wunderbar. Teos esitetään myöhemmin Ylen radiokanavilla. Teoksesta kertoamassa ovat ohjaaja-libretisti Hilkka-Liisa Iivanainen ja säveltäjä Lotta Wennäkoski.
Terhi Uusivaara

Ateneumin taidemuseossa nähdään keskiviikkona uusi pienoisooppera, kun kirjailija Riikka Pulkkisen tekstiin pohjautuva Wunderbar! saa ensi-iltansa Helsingin Juhlaviikoilla. Ooppera perustuu Pulkkisen ja ohjaaja-libretisti Hilkka-Liisa Iivanaisen aikoinaan Yle Radio 1:lle tekemään radiokuunnelmaan.

Tarinassa nainen yrittää selvittää syntymäänsä liittyviä tapahtumia vuonna 1987, jolloin myös Berliinin muuri murtui. Tunnin pituisessa pienoisoopperassa käytetään paljon videomateriaalia, mikä johtuu ohjaajan mukaan pitkälti tapahtumien ajankohdasta.

– Ajattelen, että sellainen 80-luvun lopun ja 90-luvun alun estetiikka: murrokset, rapistumiset, murtumiset, purskahtamiset, ja sitten ihan värit, ja jopa historian henkilöt, vähän merkittävämmät ja sivuhenkilötkin tulevat siellä esille, Iivanainen sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Teoksen säveltänyt Lotta Wennäkoski puolestaan kertoi, että musiikissa lähtökohtana on ollut tekstin samanaikainen keveys ja vakavuus.

– Näille erilaisille tarinoille tai juonteille olen halunnut tehdä erilaista musiikkia, johon myös palataan. Ne luovat näille tarinan säikeille identiteettiä.

Wunderbar! on toteutettu yhteistuotantona Helsingin Juhlaviikkojen, Ateneumin ja Taite ry:n kanssa.

Suosittelemme sinulle