Hyppää sisältöön

Venäläisoikeus tuomitsi ukrainalaisen elokuvaohjaajan 20 vuoden vankeuteen terrorismista

Ukraina ja tuomittu Oleg Sentsov ovat sanoneet pitävänsä oikeudenkäyntiä poliittisena. Sotilastuomioistuimen mukaan Sentsov johti terroristiryhmää, joka teki ja suunnitteli iskuja Krimin niemimaalla.

Päivi Kerola

Venäläinen sotilastuomioistuin on tuominnut ukrainalaisen elokuvaohjaajan Oleg Sentsovin 20 vuoden vankeuteen terrorismirikoksista.

Tuomarin mukaan Sentsov perusti Krimin niemimaalla terroristiryhmän, joka sytytti kaksi tulipaloa Simferopolissa ja suunnitteli Vladimir Leninin patsaan räjäyttämistä.

Sentsov kiisti syytteet oikeudessa ja sanoi niiden olevan poliittisia. Myös Ukraina on kutsunut oikeudenkäyntiä poliittiseksi. Sentsov vastusti äänekkäästi Krimin liittämistä Venäjään.

Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n agentit pidättivät krimiläisen Sentsovin toukokuussa 2014 Simferopolissa.

Brittilehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Sentsov sanoi oikeudessa, että pidätyksen jälkeen häntä kidutettiin ja uhattiin murhalla, ellei hän tunnusta terroristijuonta ja osoita muitakin syyllisiksi. Hän kieltäytyi.

Joukko eurooppalaisia elokuvaohjaajia julkaisi viime viikolla Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja muille venäläispäättäjille osoitetun avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa vaadittiin Sentsovin välitöntä vapauttamista. Allekirjoittajien joukossa ovat esimerkiksi ohjaajat Aki Kaurismäki, Mike Leigh ja Wim Wenders.

Suosittelemme sinulle