Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

MM-soudut: Varvio ja Karppinen nousemassa eliittiin

Olympiahopealle Pekingin olympiakisoissa 2008 ja vuotta aiemmin MM-hopealle Münchenissä soutanut pariairokaksikko Minna Nieminen - Sanna Sten on saamassa kansainväliset mitat täyttävän seuraajan. Kyseessä on kaksikko nimeltä Ulla Varvio ja Eeva Karppinen.

Soudun MM-kilpailut käydään tulevana viikonloppuna Ranskassa.
Christer Sarlin
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekingin kisojen jälkeen Minna Niemisen kanssa yhdessä soutanut Ulla Varvio on muutaman vuoden soutanut pariairokaksikkoa yhdessä kolminkertaisen olympiavoittaja Pertti Karppisen tyttären Eeva Karppisen kanssa. Kaksikon yhteistyö on yhteisten soutuvuosien aikana hitsautunut koko ajan saumattomammaksi ja kaksikko on kivunnut aivan kansainvälisen huipun tuntumaan.

– Olemme menneet viime vuodesta huimasti eteenpäin varsinkin teknisesti ja fyysisesti uskon, että olemme myös henkisesti vahvempia kuin viime kaudella, Ulla Varvio kuvaa Yle urheilulle kaksikon kehitystä.

Toki kehitettävää on vielä rutkasti, mutta kahdeksas sija MM-kisoja edeltävässä maailmancupin osakilpailussa Luzernissa kertoo, että maailman kärjen vauhdissa ollaan mukavasti MM-kisojen aattona. Varvio - Karppinen hävisi B-finaalin voittaneelle Lontoon kultamitalikaksikolle vain pari sekuntia.

- Niinsanottu keskitonni eli välimatka  500m - 1500m on ollut meille hieman ongelmallinen. Sillä tuppaamme jäämään muista hieman jälkeen. Jos keskitonnilla pystymme nipistämään eroa kiinni muutamia sekunteja olemme hyvin kärkiveneiden vauhdissa, loppuosa 2000 metrin matkasta on meille aina ollut vahva. Loppukirissä saamme muita kiinni useilla sekunneilla, analysoi veneen tahdittamisesta vastuussa oleva Eeva Karppinen suomalaiskaksikon eroa maailman huippuihin.

240 aironvetoa onnistumisen edellytys

Soudussa kilpailumatka on 2000m. Onnistuneeseen lopputulokseen päästäkseen kaksikon on pystyttävä vetämään saumattomasti yhteen noin 240 aironvetoa. Toki myös taktiikan on osuttava kohdaleen. Varvion mukaan kaksikolle istuu parhaiten taktiikka , jossa pyritään pitämään vauhti mahdollisimman lujana alusta alkaen ja soutamaan koko matka tasaisesti ja taloudellisesti myös se ns. "keskitonni". Loppukiri on kaksikolla ollut perinteisesti rivakka.

 MM-regatassa on jaossa yksitoista maapaikkaa Rion olympiaregattaan. Paikkoja on suomalaiskaksikon ohella tavoittelemassa 24 venekuntaa.

– Uusi-Seelanti on suurin ennakkosuosikki, mutta aivan vanavedessä tulevat Saksa, Valko-Venäjä, Iso-Britannia ja Australia, jotka lienevät varmimmat olympiapaikkojen lunastajat, mutta näiden takana olevien maiden joukossa on myös Suomi taistelemassa lopuista olympiapaikoista, puntaroi Suomen mahdollisuuksia Eeva Karppinen

Varvio pyrkii nyt toista kertaa olympialaisiin. Ensimmäisellä yrittämällä yhdessä Pekingin olympiahopeasoutaja Minna Niemisen kanssa  jäi paikka Lontoon olympialaisiin saamatta. Neljän vuoden takainen pettymys on käännetty nyt opiksi.

– Neljä vuotta sitten olin vielä liian kokematon ja otin asian liian totisesti, jolloin homma meni yliyrittämiseksi. Nyt olen osannut suhtautua tilanteeseen rennommin ja pystynyt näin keskittymään oikeisiin asioihin, Varvio sanoo.

Kolminkertaisen soudun  olympiavoittaja Pertti Karppisen tytär Eeva Karppinen pyrkii nyt ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

– Tottakai se jännittää ja pitääkin jännittää sillä lailla tulee paras tulos. Jännistys pitää hallita ettei suoritus mene yliyrittämiseksi. Usein ensimmäinen startti on se hankalin. Siihen täyttyy lähteä rennoin mielin. Rohkein mielin lähdemme kuitenkin taistelemaan olympiapaikoista  ja haastamaan kaikkia muita venekuntia, Karppinen summasi kaksikon tavoitteet MM-regattaan.

Suosittelemme sinulle