Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

MM-soudut: Kolmannen polven kilpasoutaja Ven jahtaa olympiapaikkaa

Soutaja Robert Ven mielii kolminkertaisen olympiavoittaja Pertti Karppisen manttelinperijäksi - olympiapaikka Rioon siintää nuorukaisen silmissä.

Soudun MM-kisat käydään tulevana viikonloppuna Ranskassa.
Christer Sarlin
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen tämän hetken paras yksikkösoutaja Robert Ven lähtee MM-kisoihin vakaasti uskoen pystyvänsä hankkimaan Suomelle maapaikan vuoden 2016 Rion olympiaregattaan. Helppoa paikan saaminen ei tule olemaan, sillä MM-kisoissa on 41 yksikkösoutajaa taistelemassa yhdeksästä jaossa olevasta maapaikasta. 

Robert Venin menestys ei ainakaan jää kiinni soutugeeneistä, sillä suomalais-belgialaiset sukujuuret omaava janakkalainen on kilpasoutaja jo kolmannessa polvessa. Venin molemmat vanhemmat ovat olleet arvokisatason soutajia ja isoisä souti Belgian värien puolesta vuoden 1956 kesäkisoissa Melbournessa. Vastikään 25-vuotta täyttäneellä Robert Venillä on soutuvuosia takanaan reilut kymmenkunta.

Ven osallistuu nyt uransa toisiin aikuisten MM-kisoihin. Viime vuonna tuloksena oli 15.s sija omalla ennätysajalla.

– Näihin MM-kisoihin on tähdätty jo vuosia, sillä onhan Ranskassa jaossa ensimmäiset paikat Rioon. Tiedostan, että minulta vaaditaan hieman venymistä, jotta paikka irtoaa, Ven tuumi Yle urheilulle viimeistelyleirillä viikko ennen kisoja. 

Ven on viimeisen vuoden aikana vakiinnuttanut maailmancupeissa paikkansa noin kymmenen kieppeille. Tämän kesän EM-kisoissa tuli uran paras arvokisasijoitus kymmenes omalla ennätysajalla 6.48.25, joka uupuu vain reilun sekunnin Euroopan ennätyksestä.

– Ero minun ja maailman ihan terävimmän kärjen välillä syntyy kokemuksen ja harjoitusvuosien määrästä. Useimmat maailman huippusoutajista ovat iältään 30-vuoden kieppeissä jopa reilusti tätäkin vanhempia. MM-kisoissa suurimmat ennakkosuosikit ovat  Uuden- Seelannin Male Drysdale , Kuuban Angel Fournier Rodriguez ja Tsekin Ondrej Synek. Tämän trion takana on sellainen 7-8 soutajan tasainen porukka, johon minäkin pyrin mahtumaan jos siinä onnistun olympiapaikan saavuttaminen on mahdollista, pohti Ven lähtökohtiaan taistelussa olympiapaikoista.

Toiveena myötätuulta

Olosuhteet ovat soudussa iso tekijä. Tulevissa MM-kisoissa Ranskassa pitäisi olosuhteiden olla kaikille tasapuoliset riippumatta siitä mille radalle arpa soutajan heittää. Ven on soutajana parhaimmillaan pikku myötätuulessa.

– Jos olosuhteet MM-regatassa on nopeat ja takana hieman myötätuulta silloin ns. normaalina päivänä tiedän pystyväni  6.50 alitukseen, sillä  harjoituksissa olen pystynyt kellottamaan jo nyt kovia aikoja, vaikka takana on useampikin kaksi kilometrin kisaveto. Jos kisan aikana on vastatuulta se voi olla minulle pieni heikkous, mutta siihenkin on reagoitu ja harjoiteltu sekä säätöjä kokeiltu vastatuulenkin varalta, joten kaikkeen varauduttu, Ven analysoi olosuhteiden vaikutusta kilpailusuoritukseensa.

Ven myöntää, että tämän vuoden MM-kisoissa olevat tavanomaista suuremmat panokset tuovat hieman lisäjännitystä vatsan pohjaan.

- Tottakai MM-kisat ja olympiapaikkojen saalistus on kova paikka, mutta ei se ole kuitenkaan elämän tai kuoleman paikka. Jos tuppaa jännittämään niin suuntaan keskitymiseni vain perusjuttuihin. Tosissaan lähden olympiapaikkaa hakemaan ja uskon vakaasti, että paikka myös tulee.

Suosittelemme sinulle