Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

MM-soudut: Kilpeläinen ja Naukkarinen suomalaisten jokerikortti

Suomalaisessa soutuhistoriassa saa mennä taaksepäin neljännesvuosisadan ennen kuin vastaan tulee edellinen olympiaregatassa soutanut perämiehetön kaksikko. Riossa tilanne voi hyvinkin muuttua.

Soudun MM-kisat käydään tulevana viikonloppuna Ranskassa.
Christer Sarlin
Avaa Yle-sovelluksessa

Veljekset Aarne ja Kari Lindroos sijoittuivat Soulin olympiavesillä vuonna 1988 perämiehettömässä kaksikossa 18:sta venekunnan joukossa sijalle yksitoista. Lindroosin veljesten "aironjäljissä"  soutavat nyt kohti Rion olympialaisia Antti Kilpeläinen ja Joel Naukkarinen.

Maajoukkueen kuopukset lähtevät ennakkoluulottomasti Ranskaan tavoittelemaan paikkaa Rion vuoden 2016 olympialaisiin. Suomalaisten kanssa yhdestätoista olympiapaikasta on MM-kisoissa kilpailemassa 26 venekuntaa.

– Jos ei sen vertaa itseensä luota niin ei kannata edes MM-kisoihin lähteä, Joel Naukkarinen totesi Yle Urheilulle maajoukkueleirin aikana.

– Olympiapaikan saavuttaminen on ihan realistista. Uskon, että meillä on hyvät saumat yltää yhdentoista joukkoon jopa niinsanotulla normaalisoudulla , sillä niin pienet ovat erot  venekuntien välillä tällä hetkellä, höystää Kilpeläinen soutukaverinsa puhetta.

Kilpeläinen sekä Naukkarinen ovat  iältään vähän päälle kahdenkymmenen ja vasta soutu-uransa alkuvaiheessa. Viime vuoden MM-kisoissa he hakivat vielä kokemusta, mutta nyt on jo tosi kyseessä. Näin isoista panoksista he eivät ole aiemmin kilpailleet.

– Meillä on huomattavasti paremmat lähtökohdat kuin edellisellä kerralla. Olemme aina olleet fyysisesti vahvoja, kestäviä soutajia, mutta eniten olemme saaneet muita kiinni tekniikan puolella. Vuoden aikana luokkaluokka on myös tullut meille entistä tutunmaksi, analysoi Kilpeläinen. 

Kaksikko maajoukkueen jokerikortti

Tänä vuonna kaksikko sijoittui alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa sijalle 10 ja maailmancupissa on myös pysytty hyvin muiden vauhdissa. Naukkarinen muistuttaa, että alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa mennään kärjen osalta jo todella kovaa ja useat näistä venekunnista ovat mukana myös aikuisten MM-kisoissa.

Kun olosuhteet ovat kaikille venekunnilla tasapuoliset, tulee oikeanlaisella taktiikalla olemaan iso merkitys sijoituksista taisteltaessa.

– Alusta lähtien lähdetään täysillä liikkeelle ja pyritään pitämään matkavauhti tasaisena. Kahden tonnin matkalla tasainen vauhti on kaiken A ja O. Kun viimeinen 500metriä alkaa otetaan jätkistä kaikki irti, kuvaa Naukkarinen kaksikon taktiikkaa tulevassa kilpailussa.

Soutajat ovat parhaimmillaan vasta lähempänä 30 vuoden ikää, joten suomalaiskaksikolla on vielä edessään useat arvokisat. Poikien valmennuksesta vastaava Jani Heino on kuitenkin saanut nuorukaisiin iskostettua paitsi soututaitoa myös ison ripauksen tervettä itseluottamusta.

 Ennakkoluulottomina menijöinä vesillä kaksikko voi hyvinkin olla maajoukkueen jokerikortti MM-regatassa.

Suosittelemme sinulle