Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Näin syntyy ihanteellinen keihäskaari! – Katso mihin keihäsfinaalissa kannattaa kiinnittää huomiota

Kysyimme keihäänheiton asiantuntijalta, mihin asioihin maallikon kannattaa katseensa suunnata keihäänheittoa katsoessa.

Keihäänheiton muuttujat
Näistä tekijöistä syntyy onnistunut heitto. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Niina Honka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHU:n viestintäpäällikkö, keihäänheiton asiantuntija Riku Valleala tietää, miten keihään saa lentämään pitkälle.

– Se on ihan fysiikkaa. Heiton pituuden määrää lähtönopeus ja lähtökulma. Ja se, miten saadaan optimaalinen lähtönopeus ja -kulma riippuu tietysti heittäjän toiminnasta heiton aikana ja varsinkin vetovaiheessa.

Lähtökulma ja lähtönopeus määräävät mitan

Ihanteelliseen noin 90 metrin keihäskaareen vaadittava keihään lähtönopeus on noin 30 metriä sekunnissa, ja keihään puolestaan pitäisi lähteä matkaan 35-37 asteen kulmassa.

Lähtökulma tarkoittaa kulmaa, johon keihäs lentää, ei keihään asentoa. Keihäs voi olla vaikka pystyssä, mutta keihään painopiste lentää noin 35 asteen kulmassa.

– Periaatteessa kulma riippuu vähän tuulestakin. Eli myötätuuleen voi heittää vähän korkeampaan kulmaan ja vastatuuleen taas matalampaan. Antti Ruuskanen esimerkiksi heittää keskimäärin 33 asteen kulmassa ja on siksi vahvoilla vastatuuleen heitettäessä, Valleala kertoo.

Tyynessä 40 astettakin voisi olla optimikulma, mutta käytännössä heittäjällä voi olla vaikeuksia tuottaa kovaa lähtönopeutta kovin korkeaan kulmaan. Huippuheittäjät voivat yrittää säätää kulmaa olosuhteiden mukaan, mutta Vallealan mukaan se on monelle yllättävänkin vaikeaa, kun oma heittotyyli on niin voimakas. 

Ihanteellinen heittoasento tarkkaa työtä

Se, miten keihäs kädestä lähtee riippuu tietysti heittäjän vauhdin otosta ja asennosta. Polvikulmissa ja kyynärkulmissa on paljonkin vaihtelua heittäjästä riippuen, joten ihan tarkalleen ei voida sanoa, mikä asento on kaikille ihanteellisiin.

Se kuitenkin tiedetään, että huippuheitossa painopisteen nopeus on 6-7 metriä sekunnissa. Tällä tarkoitetaan siis vauhtia vielä aivan heiton lopussa, kun ollaan törmäämässä tukijalkaan.

Lisäksi voidaan sanoa, että tukijalan pitäisi pysyä mahdollisimman suorana eli lähellä 180 astetta. Ja heittokäden kyynärkulman pitäisi olla noin 120-130 astetta, kun tukijalka tulee maahan.

Mihin maallikon kannattaa kiinnittää huomiota?

Vallealan mukaan maallikon kannattaa kiinnittää huomiota heittäjän vauhtiin, eli pystyykö keihäänheittäjä säilyttämään vauhdin loppuun saakka. Loppua kohden kovasti hidastuva vauhti enteilee epäonnistuvaa heittoa.

Myös heiton suoraviivaisuus on maallikonkin silmin helposti huomattava asia, eli onko vauhdinotto suoraviivainen, lähteekö se sivusuuntaan ja onko keihään veto suoraviivainen. Myös heittokäden korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota, se ei saisi tipahtaa kovin alas ennen vetoa.

– Jos nuo asiat sekä lähtökulman ja lähtönopeuden arvot osuvat kohdalleen, niin pitäisi lentää pitkälle. Sen jälkeen on periaatteessa enää tuulen mahdollinen vaikutus tai keihäsmallin vaikutus, Valleala toteaa.

Asiantuntija sanoo, että epäonnistuvat, lyhyeksi jäävät heitot hän kyllä yleensä huomaa jo heittovaiheessa. Mutta yllätyksiä voi joskus tulla.

– Aika erilaisia tyylejä kun on heittäjillä, niin joskus voi olla niin, että vaikka ei näyttänyt kummoiselta, niin se lensikin pitkälle.

Yleisurheilun MM-kisojen miesten keihään loppukilpailu alkaa iltapäivällä kello 14.05. Lähetys alkaa TV2 kello 13.00

Suosittelemme