Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Koulumummo halii, jos jokin menee pieleen

Parkanon keskustan koulussa on jo vuosia ollut koulumummo, joka auttaa niin koulutyössä kuin arjessakin. Kiinnostus koulumaailmaan ja rakkaus lapsiin sai Sirpa Juupajärven ryhtymään vapaaehtoiseksi koulumummoksi.

Koulumummo Sirpa Juupajärvi ja koululainen Lilli Reko
Kuva: Riikka Nurmi / Yle
Kai Pohjanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Parkanon keskustan koulun ekaluokkalaisia odottaa torstaiaamuna koulumummo Sirpa Juupajärvi. Ensimmäisenä luokkaan saapuva Lilli Reko syöksyy oikopäätä halaamaan Sirpaa, joka kutsuu itseään koulumummuksi.

Sirpa Juupajärvelle oppilaiden läsnäolo ja halaaminen on tuttua. Hänellä käynnistyi kouluvuoden alkaessa kolmas koulumummovuosi.

Koulumummon rooli ei rajoitu ainoastaan koulun seinien sisäpuolelle, vaan hän on tuttu koulumummu myös arjen keskellä. Oppilaat esittelevät häntä vanhemmilleen Parkanon turuilla ja toreilla. Esimerkiksi hiljaittain paikallisessa kaupassa pari pientä oppilasta kyseli Sirpalta lauantaimakkarahyllyjen sijaintia.

– Minusta tämä osoittaa sen, että he pitävät minua aivan oikeana mummuna, Sirpa Juupajärvi sanoo.

Uusi lukuvuosi jännittää niin oppilaita kuin koulumummoakin

Kouluvuoden alku jännittää pieniä koululaisia, mutta myös koulumummolla on perhosia vatsassa. Sirpa Juupajärvi on tullut parin vuoden aikana varsin tutuksi oppilaille, mutta tänä syksynä vastassa olivatkin uudet ekaluokkalaiset. Entuudestaan tuttu oli vain uusien ykkösten Päivi-opettaja,  joka oli myös aiemman mummotusluokan opettajana.

– Uskon, että myös näiden uusien oppilaiden kanssa tulen tutustumisen kautta niin sinuiksi, että hekin pitävät minua oikeasti mummuna, Juupajärvi sanoo.

Koulumummo Sirpa Juupajärvi sekä koululaiset Senni Kautto, Saku Tuominen ja Lilli Reko
Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Koulumummon motiivina kiinnostus koulutyöhön ja rakkaus lapsiin

Parkanon keskustan koulu on Sirpa Juupajärvelle tuttu paikka kolmenkymmenen vuoden opettajan uran ajoilta. Opettajistakin viisi on entistä Sirpan koululaista ja varsin monen nykyisten ykkösluokkalaisten vanhemmat ovat olleet Sirpa Juupajärven opissa.

Kiinnostus koulumaailmaan kohtaan ja Päivi-opettajan pyyntö koulumummoksi olivat yksi kimmoke vapaaehtoistyöhön ryhtymiseen.

– Pidän lapsista niin paljon. Senkin vuoksi tähän puuhaan aloin, Sirpa Juupajärvi kertoo.

Entinen opettaja palasi vanhaan kouluunsa koulumummoksi

Koulumaailma on muuttunut paljon vuoden 1996 tammikuusta, jolloin Sirpa jäi eläkkeelle Parkanon keskustan koulusta. Ihmisten kohtaaminen on kuitenkin säilynyt. Tästä osoituksena on esimerkiksi se, että ekaluokkalainen Senni Kautto pitää tärkeänä, että koulumummon kanssa jutellaan ja halitaan. Lisäksi hän on välillä apuna koulutehtävissä ja ruokailussa.

Ekaluokkalainen Saku Tuominen kertoo koulupäivän jatkuvan seuraavaksi käsityötunnilla. Tälläkin oppitunnilla koulumummosta on varmasti paljon apua. Jos jokin menee pieleen, niin halaus koulumummolta auttaa jälleen uusiin haasteisiin.

Suosittelemme