Hyppää sisältöön

Pohjois-Norjassa myrkytetään jälleen lohijokia loisen häätämiseksi

Viranomaiset yrittävät jo kolmatta kertaa häätää lohiloisen Skibotnin alueen jokivesistöissä Tromssan läänissä. Häätäminen tehdään tappamalla lohikalat rotenon-nimisellä myrkyllä. Myrkytyksiä tehdään tällä ja ensi viikolla. Edellisen Skibotnin alueella on hävitetty kalat myrkyllä vuonna 1988 ja 1995.

lohiloinen Gyrodactylus salaris
Mikroskooppikuva Gyrodactylus salaris -lohiloisesta. Kuva: Eviran kuva-arkisto/Jussi Kuusela
Tapani Leisti

Atlantin villilohelle tappava Gyrodactalus salaris -niminen lohiloinen on aiheuttanut laajaa tuhoa Norjan lohijoissa 1970-luvulta lähtien. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan loinen on tappanut lohen 48 joesta. Pohjoisin niistä on Skibotnjoki, joka laskee Suomen Käsivarren kohdalta Lyngevuonoon Atlantin valtamereen.  

Kalankasvatuksen tuliaisloinen

Suomen elintarvikeviraston Eviran mukaan loinen tuli Norjaan 1970-luvulla ilmeisesti Ruotsista hankittujen ja Itämereen laskevista joista peräisin olevien lohenpoikasten mukana. Poikasia hankki kassilohiteollisuus ja muu kalanviljely.

Norjan jokien Atlantin lohille loinen on tappava, mutta Itämeren lohi on loiselle vastustuskykyinen.

Tromssan lääninhallinnon nettisivuilla kerrotaan, että rotenonmyrkytys tehdään Skibotnjoessa ja seitsemässä muussa alueen joessa ja niiden sivupuroissa.

Esihistoriallinen myrkkypyydys

Eviran erikoistutkijan Perttu Kosken mukaan rotenon on kasviperäinen, trooppisten ja subtrooppisten hernekasvien juurista peräisin oleva myrkky. Sitä on käytetty Etelä-Amerikassa ja Itä-Aasiassa todennäköisesti esihistoriallisista ajoista kalojen pyydystämiseen.

Kosken mukaan Suomessa myrkkyä on käytetty tuholaistorjunnassa kasvinviljelyssä ja saalistajakalojen hävittämiseen luonnonravintolammikoista vuosikymmeniä. Myrkky soveltuu vain pienten jokien käsittelyyn, kerrotaan Eviran nettisivuilla. 

Eviran erikoistutkija Perttu Koski kertoo sähköpostivastauksessaan, että rotenon on myrkyllinen monille muillekin vesieliöille, mutta ei kovin myrkyllinen nisäkkäille. Myrkky hajoaa kohtalaisen nopeasti harmittomaan muotoon käytön jälkeen.

Loinen riski myös Tenolle ja Näätämölle

Gyrodactalus salaris on uhka myös Suomen ja Norjan yhteisille lohijoille Tenolle ja Näätämölle.  Niissä kalastavien on desinfioitava kalastusvälineensä ja -varusteensa tai kuumennettava ne saunassa tai kuivauskaapissa riittävän kauan, jotta loinen tuhoutuu varusteista. Eviran nettisivujen mukaan välineiden kuumennus 42,5 asteen lämpötilassa vähintään 20 minuutin ajan on yhtä tehokasta kuin desinfiointi.

Suosittelemme sinulle