Hyppää sisältöön

J.R.R. Tolkienin Kullervo-tarina julkaistu – "Kaikista tummin tarina"

Tolkien kirjoitti Kullervon tarinan vuonna 1914.

Kuva: AFP / LEHTIKUVA

Taru sormusten herrasta -trilogian kirjoittajan J.R.R. Tolkienin esikoisteos,The Story of Kullervo, on julkaistu Britanniassa torstaina.Yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kuvailee tarinaa Tolkienin kaikista tummimmaksi ja toteaa, että Englannin ja Walesin lisäksi myös Suomi on ollut Tolkienin Keski-Maan inspiraation lähteenä.

Hän oli hyvin otettu koko mytologiasta

Tolkien tutustui Kalevalaan viimeisenä kouluvuotenaan. Hänen isänsä ja äitinsä olivat kuolleet, ja hän oli Kullervon tapaan orpo. Tarina teki Tolkieniin suuren vaikutuksen.

– Hän oli hyvin otettu koko mytologiasta. Kirjeissään hän on innoissaan tästä hyvin suuresta tarinasta, professori Verlyn Flieger Marylandin yliopistosta kertoo BBC:lle.

Tolkien alkoi kirjoittaa omaa versiotaan Kullervosta opiskellessaan Oxfordin yliopistossa. Teos kertoo nuoresta miehestä, joka myydään orjaksi ja joka vannoo kostoa taikurille, joka tappoi hänen isänsä.

– Käsikirjoitus on noin 26-sivuinen, mutta se loppuu keskeneräiseen lauseeseen. Hän oli juuri saavuttanut tarinan huipentuman, kaikista dramaattisimman kohtauksen, ja käsikirjoitus loppuu. Siinä ei ole pistettä, ei minkäänlaista jatkoa, vain sanat "niin kova oli hänen kiireensä".

Suomalaisen mytologian maisema on hyvin arvoituksellinen

Tolkien käytti aineksia Kalevalasta muissakin teoksissaan. Niissä esiintyy voimakkaita taikaesineitä, insestiä, veljesten välisiä taistoja ja orposankareita, jotka etsivät parempaa elämää.

– Suomalaisen mytologian maisema on hyvin arvoituksellinen. Se on kaukainen, pohjoinen maa. Osa tarinoista sijoittuu napapiirille. Maa sopii taian ja arvoituksellisuuden tunteeseen.

Kielistä pitävä Tolkien halusi lukea Kalevan suomeksi. Hän löysi Oxfordista suomen kielen kieliopin, jota hän lainasi ahkerasti. Hän ei tiettävästi koskaan käynyt Suomessa, eikä puhunut suomea suomalaisten kanssa, mutta kieli kiehtoi häntä.

Kieli, kulttuuri ja mytologia ovat erottamattomasti yhteydessä

Vuonna 1955 Tolkien kertoi runoilija WH Audenille, että suomen kielen löytäminen oli kuin "viinikellari, joka on täynnä ihmeellistä, ainutlaatuista viiniä, jonka makua et ole koskaan maistanut". Tolkien käytti vaikutteita suomesta kehittäessään suurhaltiakielen.

– Kirjassa The Story of Kullervo Tolkien ymmärsi, että kieli, kulttuuri ja mytologia ovat erottamattomasti yhteydessä. Hän oli keksinyt kielen – ja niinpä hän keksi mytologian.

Fliegerin mielestä suomalaisuus näkyy Tolkienin kirjoittamisessa ennen kaikkea tunnelmana.

– Tolkienin teoksien läpi kulkee syvän tragedian ja pessimismin vire. Se näkyy Hobitissa ja varmasti Taru sormusten herrasta -kirjassa. The Story of Kullervo on eittämättä tummin tarina, jonka hän koskaan kirjoitti. Se on ensimmäinen kokemuksemme tuosta tummuudesta, professori Verlyn Flieger Marylandin yliopistosta kertoo BBC:lle.

Keskeneräinen käsikirjoitus on maannut Oxfordin Bodleianin kirjastossa lähes vuosisadan. Tolkien kirjoitti sen vuonna 1914.

Suosittelemme sinulle