Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Komission kabineteissa kuuluu elinkeinoelämän ääni

Komissaarien ja korkeimpien virkamiesten pöytiin pääsevät todennäköisimmin suuryritykset sekä elinkeinoelämän edustajat. Tämä koskee myös suomalaisia toimijoita. Yle selvitti EU:n komissaarien ja heidän kabinettiensa kahdenväliset tapaamiset suomalaisten lobbareiden kanssa.

Liput komission edessä
Kuva: Julien Varnand / EPA
Antti Saarenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoelämän Keskusliitto, Nokia ja Neste ovat vaikutusvaltaisimpia suomalaisia toimijoita EU:ssa, kun mittatikuksi valitaan tapaamiset unionin korkeimpien virkamiesten kanssa. 

Yle selvitti komissaarien ja heidän kabinettiensa kahdenväliset tapaamiset yhdeksän kuukauden ajalta ja tutki, montako suomalaista yritystä tai organisaatiota listalta löytyy. Lisäksi keräsimme aiheet tapaamisista, joissa suomalaisia oli mukana. Tiedot olivat saatavilla tässä mitassaan ensimmäistä kertaa, sillä EU kiristi avoimuussäädöksiään viime vuoden lopulla.

Selvästi eniten tapaamisia oli Elinkeinoelämän keskusliitolla, joka oli tavannut ajanjakson aikana kymmenen komissaarin kabinettia. Yhteensä järjestöllä oli tapaamisía komissaarien tai virkamiesten kanssa 16. Tapaamisten kirjo liikkui veronkiertosäännöksistä aina energiapolitiikkaan asti.

Kaukana EK:n perässä tulevat oman alansa sääntelystä kiinnostuneet suuryritykset, kuten Nokia, Fortum, Gasum, ja Neste.

Selvästi elinkeinoelämän ja yritysten intressejä edustavien ulkopuolelta listalle pääsi vain Kirkon ulkomaanapu, Akava, RAY ja Ulkopoliittinen instituutti, joilla kullakin oli yksi tapaaminen.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on toivonut, että komissaarit ja kabinetit tapaisivat edustajia laajasti yhteiskunnan kaikilta sektoreilta.

Suomi korkealla rekisteröintien määrässä

Joulukuusta lähtien komissio on julkaissut kahden viikon kuluessa kustakin tapaamisesta kahdenvälisten keskustelujen päivämäärät ja paikat, tavattujen organisaatioiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien nimet sekä keskustelujen aiheet. Lisäksi korkeimpia virkamiehiä ja komissaareja on ohjeistettu olemaan tapaamatta edunvalvojia, jotka eivät ole rekisteröityneitä niin sanottuun avoimuusrekisteriin.

Kun katsotaan avoimuusrekisteriin rekisteröityjen lobbaajien lukumäärää, Suomesta näyttää löytyvän joko paljon tai tavallista tunnollisempia edunvalvojia. Suomi kipuaa listalla kymmenen parhaan joukkoon, jättäen taakse muun muassa pankkimaailman keskus Sveitsin. Kokoonsa suhteutettuna Suomi on kärkipäätä yhdessä Itävallan kanssa.

Komission tapaamislistoja on ehtinyt tutkia jo päätöksien läpinäkyvyyttä ajava Alter-EU, joka päätyi kesällä tulokseen, että 75 prosenttia komission tapaamisista edustaa yritysmaailman intressejä.

Komission avoimuuden puuska sattui Junckerille kiusallisten Luxleaks-vuotojen jälkeen. Todelliseen läpinäkyvyyteen on kuitenkin vielä pitkä matka. Uudet säännökset kattavat virkamiehistä vain terävimmän kärjen, Transparency Internationalin mukaan noin prosentin koko unionin laajuisesta virkamieskunnasta. Lisäksi uusien säännöksien noudattamisessa on vielä lukuisia puutteita, mikä paljastui Ylenkin selvityksessä.  

Vertasimme avoimuusrekisteristä löytynyttä suomalaisten organisaatioiden listaa komissaarien ja heidän kabinettiensa jäsenien tapaamisiin.

grafiikka
Suomalaisten lobbareiden ja komission korkeimpien virkamiesten kahdenkeskeisten tapaamisten yleisimpiä keskusteluaiheita. Keskusteluaiheet kirjataan tapaamisten yhteyteen usein yhdellä tai kahdella sanalla. Yle on paitsi suomentanut sanat myös lyhentänyt joitakin niistä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tapaamiset on kerätty ohjelmoidusti komission sadoilta alasivuilta. Jokainen tapaaminen ei välttämättä ole mukana. Lisäksi tietojen kirjaamisessa oli joidenkin kabinettien kohdalla puutteita, jolloin oleellistakin tietoa on jouduttu siivoamaan pois. Heikoimmillaan keskustelujen sisältöä kuvasi esimerkiksi "lounastapaaminen" tai "tapaaminen organisaatio X:n kanssa".  Lisäksi komissaarit ja kabinetit näyttävät edelleen tapaavan pienissä määrin lobbareita, jotka eivät ole rekisteröityneitä.

Suomen reilusta 160 EU:n tietokantaan rekisteröityneestä lobbaajasta alle 30 on tavannut korkeimpia virkamiehiä tai komissaareja kuluneen 9 kuukauden aikana. Keskimmäinen sarake kertoo, kuinka monta eri kabinettia tai komissaaria on tavattu.

OrganisaatioKomissaarit/kabinetit (*)Tapaamiset yhteensä
Elinkeinoelämän keskusliitto1015
Nokia47
Neste36
Fortum34
Gasum23
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto23
Nokian renkaat33
Miltton networks, Rewheel, Metsäteollisuus, Elisa, ST122
Elinkeinoelämän valtuuskunta, Metsä Group12
Blic, Akava, Euroopan metsäinstituutti, Finanssialan keskusliitto, Ulkopoliittinen instituutti, Outotec, RAY, Sanoma, Stora Enso, Suomen Yrittäjät, Teknologiateollisuus, Varsinais-Suomen liitto11

Suosittelemme