Hyppää sisältöön

Kallion pastori: Avataan kodit turvapaikanhakijoille

Helsingin Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen perusti Facebookiin viime viikolla ryhmän, jonka tavoitteena on järjestää turvapaikanhakijoille kotimajoitusta organisoidusti. Idean Toiviainen kopioi Berliinistä. Ryhmään on ilmoittautunut noin 1500 ihmistä.

Kuva: Yle
Riikka Luukkonen

Helsingin Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen perusti viime viikolla Facebookiin Refugees Welcome – Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville -ryhmän, johon on liittynyt runsaan viikon aikana noin 1500 ihmistä.

Tavoitteena on ryhmän avulla rakentaa malli, jonka avulla voidaan tukea ja toteuttaa turvapaikanhakijoiden kutsumista asumaan yksityisasuntoihin sekä yhteisöasumisen organisointia ja käytäntöjä.

Ajatus vieraanvaraisuudesta

– Tämän ryhmän perustamisen taustalla on paitsi aito hätä näiden ihmisten hyvinvoinnista, niin myös vahva ajatus vieraanvaraisuudesta, jota pidän todella tärkeänä arvona, Toiviainen kertoo.

– Koen, että me voidaan ihan arkisina ihmisinä jotenkin ottaa osaa tähän ja meillä on myös aika paljon tilaa ja rahaa, kun vertaa siihen mitä niillä ihmisillä on, jotka saapuvat tänne hyvin vaikeista olosuhteistaan.

Idea tuli Berliinistä

Idean turvapaikanhakijoiden organisoidusta kotimajoituksesta Toiviainen on kopioinut Berliinistä, missä kansalaiset ovat kutsuneet ja majoittaneet turvapaikanhakijoita koteihinsa. Verkostoon voi Toiviaisen mukaan osallistua kuka tahansa, kunhan jakaa vieraanvaraisuuden tavoitteen.

–   Rakennamme oraganisaatiota syyskuun ajan ja mahdollisesti syykuun lopussa ollaan tilanteessa, että turvapaikanhakijat pääsevät muuttamaan kotimajoituksiin.

Toiviainen kuitenkin huomauttaa, ettei kotimajoitus välttämättä sovi kaikille.

 –  Kotimajoitus ei esimerkiksi sovi turvapaikanhakijoille, joiden traumat ovat liian vaikeita tai ketkä tarvitsevat paljon ammatillista tukea vastaanottokeskusten puolelta,  kertoo Toiviainen.

– Lisäksi vastaanottokeskukset ovat todella tärkeitä paikkoja heille, jotka hakevat poliittisesti turvapaikkaa eivätkä halua olla missään julkisissa tiloissa.

Halukkaita muuallakin

Tällä hetkellä ryhmään ilmoittautuneet ovat pääosin pääkaupunkiseudulta, mutta mukaan on ilmoittaunut halukkaita majoittajia myös ympäri Suomen.

–  Tavoite on, että verkostoa voitaisiin laajentaa tälläisiin paikallisryhmiin. Turvapaikanhakijoillahan on aina ollut mahdollista asua myös yksityisasunnoissa ei vain vastaanottokeskuksissa, mutta asiasta tiedetään aika vähän.

– Käsittääkseni tälläista majoituskuvion organisoimiseen tarkoitettua verkostoa ei ole vielä olemassa Suomessa, vaan vastuu on jääänyt yksin vastaanottokeskusten ja toisaalta SPR:n niskaan, sanoo Toiviainen.

Suosittelemme sinulle