Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kaukaan Voima toimii aiempaa pienemmillä tehoilla – päästöt seurannassa

UPM:n Kaukaan tehtaat tarvitsevat aiempaa vähemmän höyryä toisen paperikoneen sulkemisen takia. Biovoimalaitos toimii nyt pienemmillä tehoilla ja pyrkii lyhentämään kesäseisokkien pituutta.

Kaukolämpöputki Kaukaan voiman biovoimalassa.
Kuva: Yle
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaukaan biovoimalaitos on joutunut vähentämään tuotantoaan UPM:n suljettua toisen paperikoneensa. UPM tarvitsee paperikoneen sulkemisen takia aiempaa vähemmän höyryä.

Voimalaitosta on kesäseisokin jälkeen eli reilun kuukauden ajan ajettu aiempaa pienemmillä tehoilla. Samalla testataan, millaisia päästöjä pienemmillä tehoilla syntyy.

– Koepoltot ovat menneet hyvin, Orava toteaa.

Koepoltoissa on käytetty voimalaitokselle tavanomaista kuorta ja polttoainelietettä, joka tulee paperi- ja sellutehtaalta, sekä muita puupolttoaineita ja turvetta.

Pidemmällä toimintakaudella osakkaille säästöjä

Kaukaan Voima pyrkii myös lyhentämään vuotuista kesäseisokkiaan kannattavuutensa parantamiseksi. Tänä vuonna kesäseisokkia onnistuttiin lyhentämään parilla viikolla kuuteen viikkoon.

Seisokin lyhentäminen tulee myös voimalaitosyhtiön osakkaalle edullisemmaksi. Liki puolet Kaukaan Voimasta omistava Lappeenrannan Energia nimittäin joutuu voimalaitoksen kesäseisokkien aikana turvautumaan kalliiseen maakaasuun.

– Silloin säästää, kun energiaa tekee puusta tai turpeesta, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo.

Kaukaan biovoimalaitos tuottaa prosessihöyryä ja sähköä UPM:n Kaukaan tehtaille sekä kaukolämpöä ja sähköä Lappeenrannan Energialle. Kaukaan Voiman omistavat Pohjolan Voima (54 %) ja Lappeenrannan Energia (46 %).

Suosittelemme