Graffitintekijät saavat käyttää kekseliäisyyttä, sillä luvalliset paikat taiteen toteuttamiseen ovat vähissä. Kajaanijoen varrella komeileva graffiti on taiteiltu puiden väliin pingotetulle kelmulle.
Värikäs graffiti on toteutettu osana Maailmanrakentajat-yhteisön kampanjaa. Teoksen tehneen kajaanilaisen Eetu Schroderuksen mielestä keittiökelmu on graffitille hyvä alusta.
– Se on aikalailla samanlainen kuin seinä, mutta siitä hyvä, että sen saa äkkiä viriteltyä mihin haluaa. Sen saa myös pois, jos joku kokee että se häiritsee. Ainoa miinus, että tuulisella säällä kelmu voi vähän heilua.
Kajaanilaisnuori toivoo kotikaupunkiinsa kuitenkin myös luvallisia, kiinteitä seiniä graffiteille. Hän uskoo, että niille olisi paljon käyttöä, ja ne piristäisivät kaupunkikuvaa.
– Jos ihmiset pääsisivät näkemään huolella tehtyjä graffiteja, en usko, että kukaan voi niitä rumiksi väittää. Niitä vain harvoin näkee kaupungeissa, sillä hienoimmat teokset ovat syrjäisissä paikoissa, Schroderus toteaa.
– Graffititaide voi parhaimmillaan olla silmää miellyttävä juttu, kun sen tekee ajan kanssa.
Hip-hop-kulttuuri innostajana
Schroderuksen innostus graffiteihin ja katutaiteeseen heräsi jo ala-asteella, kun hip-hop-kulttuuri alkoi kiinnostaa. Pian vihkoihin alkoi kertyä värikkäitä graffititekstejä. Juuri tekstit ja kirjaimet ovatkin Schroderukselle jutun ydin.
– Graffiti lähtee värimaailmaideasta ja sitten paperille lähtee syntymään tiettyjä muotoja kirjaimille. Joka kerta lopputuloksesta tulee erilainen, Schroderus kertoo.
– Päässä syntyy ideoita, miten saisi kirjainten muodot mukavasti harmonisoitua, hän täsmentää.
Graffititeoksen äärellä voi helposti vierähtää kolmekin tuntia.
– Kaipa se on sellaista itsensä toteuttamista. Itse en ainakaan ajattele mitään muuta kun maalaan, vaan keskityn pelkästään siihen. Sitten on mukava katsoa lopputulosta, tosin aina huomaa jotain, missä voisi kehittyä.
Tagi on taiteilijan nimikirjoitus
Erilaisia graffiteja ja "tageja" eli tekijöiden nimikirjoituksia näkee etenkin kaupunkiympäristössä paljon. Schroderus myöntää, että toisille graffitintekijöille juuri luvattomat puuhat tuovat jännitystä. Useimmat kuitenkin vain nauttivat taiteen tekemisestä.
Jos ihmiset pääsisivät näkemään huolella tehtyjä graffiteja, en usko, että kukaan voi niitä rumiksi väittää.
Eetu Schroderus
– Kyllä se jännitys on varmasti joillekin isossa osassa, ja toisille tärkeää on vain se, että saa maalata. Se on yksilökohtaista.
Erityisen paheksuttuja ovat julkisiin paikkoihin nopeasti tehdyt tagit. Schroderuksen mukaan tagit ovat ikään kuin taiteilijoiden tai porukoiden nimikirjoituksia, joista näkee, missä maalarit ovat olleet. Schroderus ymmärtää, miksi tagit herättävät joissakin pahaa verta.
– Niitäkin on selkeästi hienon näköisiä – sellaisia, joista näkee että tyyppi on tehnyt kauan sitä hommaa. Sitten on näitä vähän simppelimpiä ja hutaistuja, mitkä varmaan herättää negatiivista ajattelua, Schroderus arvelee.
Katso Eero Schroderuksen videohaastattelu Yle Kainuun Facebook-sivuilta.