Maahanmuuttovirasto yrittää reagoida nopeasti ihmisten kasvavaan kiinnostukseen majoittaa kotiinsa Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita.
Virasto laatii parhaillaan ohjepakettia, jossa selvitetään, mitä turvapaikanhakijan majoittaminen kotiin käytännössä tuo mukanaan ja millaisia seikkoja on syytä ottaa huomioon.
– Tämä on Suomessa uusi tilanne. Aiemmin yksityismajoitusta ei ole tarjottu tässä mittakaavassa. Haluamme, että ihmiset ymmärtävät, mihin sitoutuvat, tiedottaja Kaisa Härkisaari sanoo.
Hän huomauttaa, etteivät kaikki kotiaan tarjoavat esimerkiksi tule ajatelleeksi, että majoitustarve voi kestää useita kuukausia tai yli puoli vuotta. Se, miten nopeasti päätös turvapaikasta tehdään, vaihtelee paljon.
– Ja jos hakija saakin kielteisen päätöksen, se voi järkyttää majoittajaa. Haluamme, että ihmiset tiedostavat tämän mahdollisuuden ennalta.
Kuka maksaa ruuat ja kyydit?
Maahanmuuttoviraston pelisäännöissä käydään läpi myös kulttuurierojen vaikutusta yhteiseloon. Turvapaikanhakijan elämänrytmi voi olla erilainen kuin mihin kotinsa tälle tarjoava on tottunut.
Emme halua latistaa ihmisten auttamisintoa, mutta tehtävämme on huolehtia, että kaikki sujuu.
Kaisa Härkisaari
Myös monet muut arjessa mahdollisesti eteen tulevat tilanteet tulevat huomioiduksi ohjeistuksessa.
– Esimerkiksi tilanne, jossa majoitusta tarjoava perhe on lähdössä lomamatkalle moneksi viikoksi. Voiko turvapaikanhakija jäädä siksi aikaa yksin perheen kotiin? Härkisaari luettelee.
– Tai entä, jos turvapaikanhakija alkaa käydä töissä. Sopiiko toisen ihmisen töissäkäymisen rytmi majoittajalle? Tai kuka maksaa turvapaikanhakijan ruuat ja kyydit? hän jatkaa.
Valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin Maahanmuuttovirastolla ei vielä ole, mutta sellaiset etsitään pikaisesti.
Maahanmuuttovirasto kokoaa pelisäännöt yhdessä vastaanottokeskusten kanssa. Vastaanottokeskukset ovat mukana turvapaikanhakijoiden arjessa virastoa enemmän, joten niissä tiedetään, millaisia asioita arkisessa elämisessä pitää huomioida, korostaa Härkisaari.
– Tarkoitus on, ettei tulisi ongelmia. Emme halua latistaa ihmisten auttamisintoa, mutta tehtävämme on huolehtia, että kaikki sujuu.