Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Sissijohtaja "Terminaattori" oikeuden edessä – syytetään murhista, raiskauksista ja lapsisotilaiden värväyksestä

41-vuotias Bosco Ntaganda pakoili oikeutta vuosia, mutta antautui itse Kansainväliselle rikostuomioistuimelle vuonna 2013. Terminaattorina tunnettu sissijohtaja kiistää häntä vastaan esitetyt syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Bosco Ntaganda.
Bosco Ntaganda Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa 2. syyskuuta. Kuva: Michael Kooren / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa on alkanut sotarikosoikeudenkäynti kongolaista sissijohtajaa Bosco Ntagandaa vastaan.

"Terminaattorina" tunnettua ruandalaissyntyistä Ntagandaa syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, muun muassa sadoista murhista ja lapsisotilaiden värväämisestä 2000-luvun alussa.

Syyttäjä Fatou Bensoudan mukaan Ntaganda määräsi joukkonsa hyökkäämään, ryöstämään ja surmaamaan muun muassa lendu- ja ngitiheimoihin kuuluneita siviilejä. Lisäksi häntä syytetään satojen lasten värväämisestä taistelijoiksi ja tyttösotilaiden raiskauksista.

Ntaganda kiistää syytteet.

Ntaganda antautui itse

41-vuotias Ntaganda on kuulunut sekä armeijaan että taistellut eri sissiryhmien riveissä. Hän on neljäs ihminen, joka joutuu kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n eteen vastaamaan Kongon kaakkoisosan raaoista konflikteista.

Ntagandaa vastaan nostettiin syytteet jo vuonna 2006, mutta hän pakoili vuosia oikeutta.

Vuonna 2013 ilmeisesti henkensä puolesta pelännyt Ntaganda antautui itse tuomioistuimelle Yhdysvaltain Ruandan-lähetystössä.

Suosittelemme sinulle