Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomen suurin petolintu pesii ensimmäistä kertaa Oulujärvellä

Kainuussa on tänä vuonna löydetty varmuudella neljä merikotkan pesää, joista yksi sijaitsee Oulujärvellä. Kaksi poikasta ovat jo testanneet siipiään.

Merikotka lennossa
Merikotka lennossa. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle
Laura Tolonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Merikotkapari on ensimmäistä kertaa pesinyt Oulujärvellä Kainuussa. Pesintää osattiin jo odottaa, sillä viimeisten 10 vuoden aikana aikuisia merikotkia on nähty pesimäaikaan vesistön tuntumassa.

– Tästä olemme päätelleet, että jossain vaiheessa merikotkat pesivät alueella. Oulujärven pesintä on seurausta siitä, että länsirannikolla suojelutoimet ovat onnistuneet ja lintujen määrän kasvaessa ne ovat siirtyneet sisämaahan päin, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.

Oulujärvellä merikotkilla on kaksi poikasta, jotka ovat jo isoja ja lentokykyisiä. Merikotkat ovat pesineet Kainuussa myös esimerkiksi Suomussalmella.

Mielenkiintoinen seikka tänä vuonna on se, että Kainuussa merikotkien poikasia on enemmän kuin maakotkan poikasia. Merikotkien pesiä on varmuudella löydetty neljä, ja niissä on kuusi poikasta. Maakotkilla puolestaan poikasia on varmuudella viisi. Sääolosuhteet ovat vaikuttaneet Kainuussa maakotkien pesintään.

Koko Suomessa maakotkilla on laskettu olevan 190 poikasta, merikotkilla puolestaan muutama sata.

Suosittelemme sinulle