Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tuulipuisto ei ole lottovoitto kunnalle eikä asukkaille

Noin sadan miljoonan euron investointi mihin tahansa kuntaan voisi tuntua lottovoitolta. Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on toista mieltä. Santavuoren tuulivoimapuiston taloudellinen vaikutus on ollut pettymys. Kuntien ei pidä virittää odotuksiaan liian korkealle tuulivoiman varaan, varoittelee kunnajohtaja Pirttikoski.

Tuulivoimalan perustus on valettu tuulipuistotyömaalla Ilmajoen Santavuorella
Kuva: Anna Wikman / Yle
Hannu Puikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmajoen Santavuorelle valmistuu toistaiseksi Suomen suurin tuulivoimapuisto. Pohjalaiselle vuorenharjalle, reilun sadan metrin korkeuteen, pystytetään 17 tuulivoimalaa. Investointi on 100 miljoonan euron luokkaa.

Mannaa ei ole satanut kunnan eikä liiemmälti kuntalaistenkaan pusseihin. Työmaalla ahkeroivat pääosin pääurakoitsijan, pedersöreläisen Sundström Oy:n työntekijät. Työmaalla häärii nyt 50 miestä. Heistä kourallinen tulee Keski-Euroopasta.

– Porukka on pääosin Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaalta. Kurikasta, Seinäjoelta, Vaasasta ja Vöyriltä. Jokunen on Ilmajoeltakin, kertoo työmaan vastaava työnjohtaja Tomas Cederberg.

Ilmajokisten suurin satsaus on murskeen rouhiminen Santavuoren kallioperästä myllyjen perustuksiin. Murskemontussa pyörii pari autoa, traktori ja kaivinkone, kertoo murskemontun omistaja Aki Talvitie.

Kunnassa työttömänä on reilut 600 henkilöä ja työpaikkoja on auki vajaa parikymmentä. Tuulipuiston imu ei ole juurikaan näkynyt luvuissa.

– Ei sieltä Santavuorelta ikävä kyllä kovin montaa ilmajokista löydy, toteaa kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski.

Liian suuria odotuksia

Kunnissa paikkoja tuulivoimapuistoille on kaavoitettu euronkuvat silmissä pyörien. Pohjanmaan maakuntiin on väsätty suunnitelmat parintuhannen myllyn sijoittamista varten. Myönteisten vaikutusten odotuksilla ei ole juurikaan ollut rajaa.

– Ei mitään sellaista lottovoittoa ole kunnan kassaan tullut. Ei näiltä tuulivoimapuistoilta pidä kuntien mitään mahdottomia odottaa, varoittelee Seppo Pirttikoski.

Ilmajoki odottaa alkuvaiheessa Santavuoren tuulimyllyistä noin sadantuhannen euron kiinteistöveroja. Maanomistajat saavat oman osansa myllyjen alle vuokratuista maistaan ja heidän metsätiensä pysyvät kunnossa. Lisäksi Ilmajoen Varpahaiskylän tie on peruskorjattu tuulivoimapuiston piikkiin.

Suosittelemme