Hyppää sisältöön

Kotivakuutus ei aina kata tuhansien eurojen harrastepyörää

Polkupyörä kuuluu usein kotivakuutukseen, mutta arvofillarin omistajan kannattaa tarkistaa vakuutusturvansa. Esimerkiksi Pohjois-Savossa pyörävarkauksia on tehty yli neljännes vuodentakaista enemmän.

Sähköpyörä runkolukittuna Kuopion torin laidalla
Kuva: Vilma Ruokoski / Yle
Vilma Ruokoski

Korvaako vakuutukseni, jos lukittu maastopyöräni varastetaan lähikaupan pihasta? Jos cyclocross-pyöräni hiilikuiturunko kolhiintuu muutossa, korvaako kotivakuutus?

Ainakin LähiTapiola Savosta ja Pohjolasta Pohjois-Savon alueelta kerrotaan, että ihmiset tiedustelevat hieman aiempaa enemmän polkupyörien vakuutuksista. Lähi Tapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen sanoo, että ihmiset haluavat varmistaa arvokkaiden pyörien vakuutusturvaa.

– Usein toteamme, että vakuutus on pyörän osalta kunnossa, Rissanen sanoo.

Kotivakuutuksen irtaimisto-osa kattaa useimmiten arkikäytössä olevan polkupyörän. Harrastepyörään satsanneen sen sijaan kannattaa olla tarkkana.

– Jos puhutaan 4 000–5 000 euron pyörästä, on hyvä olla vakuutusyhtiöön yhteydessä, Rissanen sanoo.

Vakuutusten kattavuus vaihtelee paljon vakuutustyypin mukaan, joten parhaiten pyörän turva selviää kysymällä aiheesta omasta vakuutusyhtiöstä. Vakuutusyhtiöistä kerrotaan, että kalliita polkupyöriä vakuutetaan erikseen edelleen vain harvoin.

Pohjois-Savossa lähtee kaksi pyörää päivässä

Pohjois-Savossa on tämän vuoden aikana varastettu polkupyöriä yli neljännes enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, selviää poliisin tilastosta.

Kaksi pyöränomistajaa päivässä menettää menopelinsä Pohjois-Savon maakunnassa.

– Näyttäisi siltä, että kalliista pyörästä pääsee helposti eroon, kun sen jättää heikoilla lukituksilla keskustaan, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisilaitoksen Kuopion pääpoliisiasemalta sanoo.

Kuopion keskustasta on varastettu tänä vuonna 157 pyörää, Mansikka-aho kertoo. Toiseksi eniten Kuopiossa pyöriä viedään Petosella. Sieltä on varastettu tänä vuonna 71 fillaria.

Mansikka-ahon mukaan vain harvoin omistaja saa varastetun menopelinsä takaisin. Yhtenä syynä on se, etteivät ihmiset tiedä pyöriensä runkonumeroita.

– Runkonumeroiden puuttuminen näkyy silläkin tavalla, että poliisille jää lunastamatta pari sataa pyörää vuodessa, Mansikka-aho sanoo.

Voro vei renkaat

Aina pitkäkyntisen matkaan ei lähde koko pyörä vaan pelkät osatkin kelpaavat. LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen mainitsee esimerkiksi maastopyörien renkaat, jotka voidaan saada irti yhden vivun avaamisella. Vakuutusyhtiöistä kerrotaan, että omavastuuosuuden ylittävän yksittäisen osan varkaudesta voi saada korvauksia.

– Jos pelkkä etupyörä jää, se on jo sama kuin koko pyörä olisi viety, omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija Juha T. Virtanen Ifistä sanoo.

Myös Itä-Suomen poliisin tiedossa on joitakin pyöränosien varkauksia Pohjois-Savossa, mutta lähes kaikissa pyörävarkauksissa viedään koko pyörä.

– Yksittäinen osa on vähäarvoinen pimeillä markkinoilla, Mansikka-aho sanoo.

Suosittelemme sinulle