Hyppää sisältöön

Iholla oleva teksti muistuttaa unelmista, menneisyydestä ja asenteesta elämään

Keräsimme tarinoita tatuoitujen tekstien takaa. Toiselle tatuointi muistuttaa siitä, mitä elämä on, ja toiselle se antaa neuvon etsiä iloisia asioita sieltä, mistä niitä ei ensin huomaa.

Olga Pihlman
Tatuointi kiinalaisia merkkejä
Kuva: Olga Pihlman/ Yle

Unelma, elämä ja todellisuus

”Otin ensin tämän keskimmäisen kiinalaisen merkin, joka tarkoittaa elämää. Sitten aloin rakentaa tähän ympärille merkkejä siitä, mitä elämä on. Se on unelmaa ja todellisuutta. Se ei sinänsä ole lause, vaan kuvitettu juttu.”
Essi Lehtinen

Tatuointi
Kuva: Olga Pihlman/ Yle

In nomine patris et filu et spirictus sancti (suom. Isän, pojan ja pyhän hengen nimeen)

”Siihen aikaan kun otin tämän tatuoinnin, noin 13 vuotta sitten, silloisella poikaystävälläni oli ihana isoäiti, joka aina siunasi. Halusin tatuoida tekstin ja ajattelin, että tämä lause on niin lähellä ihmisyyttä ja parasta ihmisyyttä.”
Janina Rosten

Tatuointi
Kuva: Olga Pihlman/ Yle

Lappi

”Kädessäni on saamelainen vanha noitarumpusymboli. Symboli tarkoittaa Lappia. Olen asunut Sodankylässä opiskeluaikoinani ja halusin ikuistaa sen ajan itseeni muutenkin kuin muistoihin.”
Tero Vinterbäck

Tatuointi
Kuva: Olga Pihlman/ Yle

One day I started to look for strange delights (vapaa suom. Yhtenä päivänä aloin etsiä outoja ilon aiheita)

”Se on mukaelma suomalaisen yhtyeen Violan kappaleesta Strange delights. Vapaasti se tarkoittaa, että yhtenä päivänä aloin etsiä outoja ilon aiheita. Mielestäni on tärkeää löytää ilon aiheita asioista, jotka saattavat olla surullisiakin tai vaikka arkipäiväisiä.

Vuonna 2008 olin Violan keikalla. Samana päivänä oli ollut 20-vuotiaan ystäväni hautajaiset. Keikalla kuulin kappaleen ja siitä tuli hyvä olo. Tuli olo, että kaikki järjestyy.

Otin tatuoinnin vuonna 2011 kun isäni joutui teho-osastolle. Silloin päätin, etten jää enää miettimään tatuoinnin ottamista. Otin tatuoinnin kylkeen ja se sattui. Ajattelin että ei tämä ole mitään kipua siihen verrattuna, että isäni on teholla.”
Nainen, 27

tatuointi
Kuva: Heli Huurtomaa
tatuointi
Kuva: Heli Huurtomaa

Elämäni rakas välillä niin raskas

”Kuva on otettu vuonna 2011. Idea tekstiin on tullu Timo Pieni Huijauksen kappaleesta Tuulimylly. Lyriikat menee biisissä "Elämä niin rakas, on välillä niin raskasta", ja muutin sitä vähän vielä yksinkertasempaan ja henkilökohtaisempaan muotoon: "Elämäni rakas / välillä niin raskas".

Vuosi sitten mursin selkäni pyöräonnettomuudessa. Kun makasin yöllä sairaalan sängyssä unettomana ja katsoin tätä kuvaani, en voinu kun itkeä sitä, miten osuva tämä kuva on minulle, ja miten tärkeä siitä on kaikkien pienten ja isojen onnistumisten ja epäonnistumisten myötä tullut. Lääkärin mukaan osuma olis voinu olla fataali, mutta minulla oli onnea matkassa. Silloin elämä oli niin rakasta pelkästään sen takia, että olin elossa.”
Heli Huurtomaa

Suosittelemme sinulle