Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kun naurusta ei tullut loppua – kuuntele Ylen Radiouutisten lähetysmokat

Radion uutistenlukijoillakaan ei aina mene niin kuin Strömsössä. Suorissa lähetyksissä vaikeat vieraskieliset nimet laittavat kielen rullalle ja toisinaan tekniikka pettää väärällä hetkellä. Keräsimme Ylen Radiouutisten 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koosteen mokista.

Radiotoimittajan työpiste.
Kuva: Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimittaja Tapani Leistille mieleenjäävin moka tapahtui eräänä lauanatai-aamuna 90-luvun alussa. Samana aamuna Helsingin Linnunlaulussa olevaan VR:n asetinlaitteeseen oli tullut vika, josta oli tehty uutissähke.

– Radiouutisten toimituksessa Pasilassa meitä oli tuolla hetkellä töissä muutama humoristinen työkaveri, ja siitä asetinlaitteesta tuli sitten kusetinlaite, Leisti muistelee naureskellen.

Uutistenlukuvuorossa ollut Leisti asteli lähetysstudioon, mutta ovi jäi auki ja vitsille hekottaminen jäi päälle. Ennen uutisia kanavalla soi vielä hassuilla sanoilla varustettu tango.

Leisti sai kuitenkin koottua itsensä ja uutisten alku sujui moitteettomasti.

– Parin sähkeen jälkeen mulla vaan pokka petti. Mua alkoi naurattaa.

Pari kertaa Leisti pystyi palaamaan normaaliin lukemiseen, mutta naurusta ei meinannut tulla loppua. Studiossa ei myöskään toiminut mikrofonin hiljentävä yskänappi. Lisäksi tuskalliselta kuulostanut Leisti ei saanut komentoa toimimaan toisessa tilassa olleelle äänitarkkailijalle, että tämä laittaisi mikrofonin kiinni.

– Siksi lähetyksen lopussa kuuluu, kun huudan: Aja tunnaria!

Seuraavana maanantaina toimituspäällikkö kyseli, mitä oli tapahtunut. Nuhteita ei kuitenkaan tullut. Yleisöltä tuli ainakin yksi kuulijapalaute.

– Soittaja oli ihmetellyt, että pitääkö siellä lentsussa tehdä töitä, Leisti nauraa.

Tapani Leistin nauruksi mennyt lähetys on kuultavissa mokista koostetun audion lopussa.

Koosteen tekijät: Susan Grönholm ja Margit Alasalmi.

Suosittelemme