Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mediatiedot: Venäjä lähettämässä joukkojaan ja aseitaan tueksi Assadille Syyriassa

Viime viikkoina sekä länsimaiden että Lähi-idän tiedotusvälineissä on ollut uutisia, joiden mukaan Venäjä olisi lähettänyt Syyriaan taistelukalustoa. Yhdysvallat sanoo tarkkailevansa tilannetta.

Näkymä Ain Tarman kaupunkiin Syyrian hallituksen joukkojen tekemän ilma-iskun jälkeen. Kuva on otettu 31. elokuuta.
Näkymä Ain Tarman kaupunkiin Syyrian hallituksen joukkojen tekemän ilma-iskun jälkeen. Kuva on otettu 31. elokuuta. Kuva: Mohammed Eyad / AFP / Lehtikuva
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä on lisäämässä sotilaallista tukeaan Syyrian armeijalle ja tiettävästi lähettämässä maahan sotilasjoukkojaan ja raskasta aseistusta. Asiasta ovat kertoneet useat länsimaiset ja Lähi-idän tiedotusvälineet.

Täysin luotettavaa tietoa Syyriasta on vaikea saada, mutta mikäli tiedot vahvistetaan, kyseessä olisi uudenlainen käänne Syyrian sisällissodassa. Tiedot perustuvat sekä Syyrian kapinalllislähteisiin, Syyrian valtiolliseen mediaan että länsimaisiin tiedustelutietoihin.

Elokuun lopulla Syyrian valtiontelevisio julkaisi videon, joka tiettävästi kuvasi taisteluita Latakiassa Pohjois-Syyrian rannikolla. Videolla esiintyi television mukaan Syyrian armeijan joukkoja ja venäläisiä sotilaita. Videolla pystyy kuulemaan venäjänkielistä puhetta.

Täyttä varmuutta siitä, oliko kyseessä todella Venäjän armeijan sotilaita vai esimerkiksi palkkasotilaita, ei kuitenkaan ole.

– Venäläisiä on ollut siellä jo pitkään. Viime viikkoina Slunfeen [alue Latakiassa] on saapunut enemmän venäläisiä upseereita. Emme tiedä miten paljon, mutta voin vahvistaa, että venäläiset ovat lähettäneet lisää joukkojaan, sanoi brittiläiselle The Times -sanomalehdelle puhunut syyrialainen kapinallislähde.

Syyrialla ja Venäjällä on joka tapauksessa pitkät sotilaalliset siteet. Monet Syyrian armeijan upseereista ovat saaneet koulutuksensa Venäjällä.

Syyriassa Tartuksessa on ollut vuosikymmeniä iso venäläinen laivastotukikohta. Venäläisjoukot vedettiin sieltä 2012, mutta tukikohdassa on yhä ainakin venäläisiä siviiliurakoitsijoita.

Alus Bosporinsalmella

Elokuun 20. päivä Venäjän Mustanmeren-laivaston Nikolay Filchenkov -alus kulki Turkin Bosporinsalmen läpi. Bosphorus Naval News -sivuston mukaan aluksen kannen rahdista otetut valokuvat kiinnittivät monien huomion.

Nikolay Filchenkovin kannella oli muun muassa kuorma-autoja ja BTR-rynnäkköpanssarivaunuja. Ruumassa olevaa rahtia kuvissa luonnollisesti ei näy. Yleensä alus on kulkenut salmen läpi tyhjänä, sivusto huomauttaa.

Aluksen määränpäätä ei tiedetä, sen sanotaan menneen "tuntemattomaan paikkaan Välimerellä".

Joidenkin arvioiden mukaan tuolla tiettävästi Latakiassa muutamaa päivää myöhemmin kuvatulla videolla olisi näkynyt ainakin osa aluksen rahtina olleista rynnäkköpanssarivaunuista.

Venäjän ilmavoimia Syyriassa?

Syyrian kapinallisiin kuuluvan Jabhat al-Nusran Twitter-tili puolestaan julkaisi tällä viikolla kuvia, joissa sanotaan olevan venäläisiä lennokkeja ja hävittäjiä Idlibin kaupungin yllä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kuvissa olisi mm. Suhoi Su-34 -hävittäjäpommittajia, joita Syyrian ilmavoimilla ei ole käytössään.

Israelilainen Ynet-uutissivusto taas kertoi nimettömiin länsimaisiin diplomaattilähteisiin perustuen, että Damaskoksen lähellä sijaitsevaan lentotukikohtaan olisi saapunut venäläisiä hävittäjiä ja helikoptereita.

Lehden mukaan lähiaikoina sinne saapuisi lähiaikoina lisää mm. asiantuntijoita, kouluttajia, teknikoita ja lentäjiä.

Syyrian valtion sanomalehti al-Watan puolestaan kertoi elokuun lopulla, että Damaskokseen on saapunut kuusi venäläistä MiG-hävittäjää. Niiden kaupasta oli lehden mukaan sovittu jo 2007.

Lisäksi lehti kertoo, että venäläiset ovat nyt alkaneet ensi kerran toimittaa myös satelliittitietojaan Syyrian armeijan käyttöön. Tueksi on tullut Venäjältä myös erilaista asiantuntija-apua informaation keräämiseksi kapinallisista, lehti lisää.

Syyrian valtiollisten tiedotusvälineiden tiedetään kuitenkin usein syyllistyvän propagandaan.

Yhdysvallat vaitonainen

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo "tarkkailevansa tilannetta". Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat on tietoinen raporteista, joiden mukaan Venäjä vahvistaisi asemiaan Syyriassa.

– Mikä tahansa sotilastuki Assadin hallinnolle mihin tahansa tarkoitukseen, olipa se sitten sotilashenkilökunnan, lentokoneiden, aseiden tai rahoituksen muodossa, on sekä tasapainoa horjuttavaa että kehityksen vastaista, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest toimittajille torstaina.

Nimetön yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi The Telegraphille, että Venäjä on pyytänyt vihreää valoa sotilaslennoilleen Syyriassa.

– Mutta me emme tiedä, mikä noiden tarkoitus olisi, viranomaislähde jatkoi.

Ilmeisesti Venäjä olisi halukas pommittamaan Assadin hallintoa vastustavia kapinalllisia, esimerkiksi Isistä.

Pentagonin tiedottajan mukaan Venäjä saisi itse selventää, mitä aikoo tehdä. Joka tapauksessa Venäjän apua kaivattaisiin sodan lopettamiseksi ja Isisin nujertamiseksi, sanoi Valkoinen talo.

Suosittelemme