Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kuopiolaislapset pitivät aikuisille mestarikurssin juoksemisesta: "Opettaja sanoi, että vanhat ei enää taivu"

Brittitutkija Alan Latham sanoo, että aikuiset tuntuvat usein unohtavan, kuinka hauskaa juoksentelu voi olla. Nykytaidefestivaali Anti värväsi lauantaina lapsia muistuttamaan aikuisia asiasta.

Lapset ja aikuiset leikkivät patsashippaa Kuopio-hallilla Anti-festivaalin tapahtumassa.
Kuva: Markku Malinen / Yle
Markku Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopio-hallin ympäristö lauantaiaamuna. Pihalla vasta lämmitellään kello 11 alkavaa Kuopio Maratonia varten, mutta sisällä liikutaan ja leikitään jo täyttä höyryä.

Asialla on nykytaidestivaali Antiin kuuluva Anti-Adult Run! Run! Run! Masterclass, eli yksinkertaisemmin lasten pitämä juoksukurssi aikuisille. Idean toivat Kuopioon Isosta-Britanniasta taiteilija-tutkija Kai Syng Tan sekä kulttuuri- ja kaupunkimaantieteilijä Alan Latham.

Latham on keskittynyt tutkimuksissaan sosialisuuteen, liikkuvuuteen ja julkisuuteen. Hänen mukaansa on valitettavaa, että moni aikuinen tuntuu unohtavan lapsena opitun juoksemisen ja muunlaisen liikkumisen taidon.

– Lapset juoksevat hyvin luonnollisesti ja yleensä rakastavat juoksemista. Monet aikuiset unohtavat, kuinka hauskaa juoksentelu on. Kiellämme usein lapsia juoksemasta. Olen sitä mieltä, että meidän kaikkien tulisi juosta enemmän, Latham selittää.

"Ne ei pysty olemaan niin notkeita kuin lapset"

Latham ja Tan olivat rekrytoineet paikallisia kouluikäisiä lapsia mestarikurssin opettajiksi. Ohjelmassa oli muun muassa verryttelyä, viestijuoksua, erilaisia hippaleikkejä sekä jäähdyttelyä.

Yksi lasten tavalla juoksun huippuohjaajista, 9-vuotias Minja Ikonen lähti projektiin mukaan äitinsä vinkkaamana. Nuori kuopiolainen harrastaa tanssia ja löytää nopeasti selityksen, miksi aikuiset eivät osaa juosta kuten lapset.

– Meidän opettaja sanoi, että vanhat ei enää taivu. Ne ei pysty enää olemaan niin notkeita kuin lapset. Lapsilla on paljon enemmän harrastuksia kuin aikuisilla.

– Täällä on ollu tosi hauskaa. Olemme leikkineet muun muassa Kuka pelkää mustekalaa -leikkiä. Kun kaikki on otettu kiinni, meistä tulee kokonainen mustekala, Ikonen kertoo.

Minjan äiti, Maria Ikonen osallistui juoksutempaukseen oppilaana. Hän myöntää, että juostua tulee nykyisin liian vähän.

– Tosi hauskaa oli ja kivaa vaihtelua arkielämään.

Suosittelemme