Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ylen konkarit palasivat päiväksi radioaalloille – "Vähän jännitti 45 vuoden tauon jälkeen!"

Ylen radiouutiset on juhlistanut 50-vuotispäiväänsä. Tänään Ylen radiouutislähetyksiä kävi lukemassa moni tuttu radioääni vuosien varrelta. Pieniltä kommelluksiltakaan ei vältytty.

Eeva Polttila
Eeva Polttila työskenteli Yleisradiossa neljäkymmentä vuotta. Häntä kuultiin myös radiouutisissa. Kuva: Elina Bäckman / Yle
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutisten radiouutisten toimitus kutsui juhlapäivän kunniaksi eetteriin radioääniä menneiltä vuosilta. Äänessä oli monille tuttuja radioääniä ja myös tv-kasvoja.

Ensimmäisenä ääneen pääsi kello yhdeksältä Ari Valjakka. Valjakka luki 50 vuotta sitten Ylen radiouutisten ensimmäisen lähetyksen, jossa hän kertoi muun muassa Lieksanjoella sattuneesta veneonnettomuudesta. Tällä kertaa pääuutisena oli Sipilän hallituksen saama 7,5:n arvosana.

– Vähän jännitti 45 vuoden tauon jälkeen, Valjakka kuvasi tunnelmia lähetyksen jälkeen.

Radiouutisten henkinen perintö siirtyy sukupolvelta toiselle. Ensimmäisen radiouutislähetyksen juontaja Ari Valjakka ja nykyinen uutisjuontaja Jan Fredriksson kättelevät Ylen Radiouutisten 50-vuotispäivänä 5.9.2015.
Radiouutisten henkinen perintö siirtyy sukupolvelta toiselle. Ensimmäisen radiouutislähetyksen juontaja Ari Valjakka ja nykyinen uutisjuontaja Jan Fredriksson kättelevät Ylen Radiouutisten 50-vuotispäivänä 5.9.2015. Kuva: Yle

Ammattitaito oli kuitenkin tallella, sillä hän luki lähetyksensä sekunnilleen sille varattuun viiteen minuuttiin, kelloon katsomatta.

Kello 10 uutiset esitti Ylen Aamu-tv:n juontajana ja tv-uutisten juontajana tutuksi tullut Heta-Leena Sierilä. Hän työskenteli radiouutisissa 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa.

– Hyvin meni. Kyllä jännitti, totesi Sierilä radiolähetyksen jälkeen.

Pääministeri pysähtyi yhteiskuvaan

Liisa Härmälä-Heiskanen pääsi aamupäivällä kertomaan radiossa ensimmäisenä uutisen pääministeri Juha Sipilän päätöksestä avata kotinsa turvapaikanhakijoille.

Sipilä vieraili TV1:n Ykkösaamussa, ja pysähtyi Radiotalosta lähtiessään yhteiskuvaan Yle uutisten entisten toimittajien Kaisa Jaakkolan, Eva Polttilan ja Liisa Härmälä-Heiskasen kanssa.

Kaisa Jaakkola, Eva Polttila, Juha Sipilä ja Liisa Härmälä-Heiskanen.
Kaisa Jaakkola, Eva Polttila, Juha Sipilä ja Liisa Härmälä-Heiskanen. Kuva: Yle

– Olemme kaikki kepulaisia, sutkautti Jaakkola saadakseen pääministerin hymyilemään.

– Meissä jokaisessa asuu pieni kepulainen, vastasi Sipilä.

Yhdeltätoista äänessä ollut Härmälä-Heiskanen muistaa menneiltä vuosilta, että journalismi oli ainakin radiouutisissa alkuvuosina miesvaltainen ala.

– Kun luin radiouutisia 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa, naisuutistenlukijat olivat harvinaisuuksia. 1960-luvulla oli Anna-Liisa Anttila, mutta muuten ei naisia juuri ollut, Härmälä-Heiskanen sanoo.

Taidot palasivat selkärangasta

Kaisa Jaakkola.
Kaisa Jaakkola. Kuva: Elina Bäckman / Yle

Vuodesta 1975 runsaan kolmenkymmenen vuoden ajan radiouutisia toimittanut Kaisa Jaakkola luki lauantaina keskipäivän uutislähetyksen. Hän kertoo yllättävän työtehtävän tulleen uniin jo alkuviikosta.

– Aloin nähdä jo maanantaina työunia! Jokaisen uutistenlukijan normaali painajainen, jossa istuu studiossa ja paperit on riekaleina tai ne ovat vääriä. Lähetys on alkamassa, ei tiedä mitä sanoo, ja siihen sitten herää. Mutta nyt kun pääsin oikeasti lukemaan, niin kaikki palasi selkärangasta, Jaakkola kertoi.

Risto puolimatka ja Susan Grönholm
Risto Puolimatka ja Susan Grönholm. Kuva: Yle

1990-luvun lopulla viimeksi Ylen radiouutisia lukenut Risto Puolimatka luki kello 13 uutiset.

– Oli imarreltu olo, kun kysyivät entistä lukijaa. Olin 18 vuotta poissa Ylestä, joten oli kiva tulla katsomaan mikä on muuttunut. Mutta mikään ei ole juuri muuttunut. No studiossa on näyttöjä enemmän kuin aiemmin, mitäköhän niillä tehdään, Puolimatka pohti.

Kello 14:n lähetyksen lukenut Eva Polttila työskenteli radiouutisssa silloin, kun sen toimipiste sijaitsi vielä Helsingin keskustan Fabianinkadulla. TV-uutisiin vuonna 1981 radiosta siirtynyt Eva Polttila oli innoissaan tilaisuudesta palata ammatillisille juurilleen.

– Tunnelmat ovat innostuneet ja mukavat, on todella hauska tulla katsomaan nykymenoa. Olen ollut yli viisi vuotta eläkkeellä. Eläkepäivät ovat menneet mukavasti harrastusten ja mummin tehtävien parissa, Polttila sanoo.

Matti Rönkä ja Eeva Polttila
Matti Rönkä ja Eva Polttila Kuva: Yle

Hän kertoo myös, että kuuntelee nykyisin uutisia paljon nimenomaan radiosta.

"Radio on kivijalkaa"

Kello viideltätoista ääneen pääsi pitkäaikainen ulkomaantoimittaja Paavo Haltsonen. Hän tuli taloon vuonna 1975, jolloin toimitus sijaitsi Kesäkadulla Helsingin Taka-Töölössä, ja aloitti uutistoimituksessa vuotta myöhemmin.

Paavo Haltsonen
Paavo Haltsonen Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Tuolloin radiouutiset oli yksi yhtenäinen yksikkö, jolla oli omat reportterit ja toimittajat. Enää näin ei ole, Haltsonen sanoo.

Tuntia myöhemmin vuorossa oli vanha tuttu radioääni Heikki Palteisto.

Aimo Nikulainen ja Heikki Palteisto.
Aimo Nikulainen ja Heikki Palteisto. Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Radio on kivijalkaa, joka on ja pysyy. Tutut äänet luovat kuulijoille turvallisuutta. Sillä on tietty merkitys maailmassa, joka elää kiihtyvässä muutoksessa, Palteisto sanoo.

Radiouutisten entisiä ja nykyisiä tekijöitä: (vasemmalta oikealle) Aimo Nikulainen, Jussi Hanhivaara, Petteri Löppönen, Heikki Palteisto ja Hannu Särkkä.
Radiouutisten entisiä ja nykyisiä tekijöitä: (vasemmalta oikealle) Aimo Nikulainen, Jussi Hanhivaara, Petteri Löppönen, Heikki Palteisto ja Hannu Särkkä. Kuva: Yle

"Päivän Peilin", jollaisena kello 17:n lähetys pitkään tunnettiin ennen nimenmuutosta, luki yksi radiouutisten pitkäaikaisimmistä ankkureista - Aimo Nikulainen. Hänen baritoninsa kuului ensimmäisiä kertoja Yleisradion kanavilla vuonna 1966 ja hän veti radiouutisten lähetyksiä 2000-luvun alkuun saakka. Ennen eläkkeelleen siirtymistä kolme vuotta sitten, Nikulainen toimi uutispäällikkönä.

Riitta Väkeväinen
Riitta Väkeväinen. Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Kello on 17, tässä radiouutisten Päivän Peili ja Aimo Nikulainen. Jaa - eipä tämä tainnutkaan mennä aivan oikein, otetaanpas uudestaan, Nikulainen aloitti lähetyksensä.

Lähetyksen jälkeen "Aiski" sanoi, että jännittävää oli.

Vierailevien uutistenlukijoiden päivän päätti Riitta Väkeväinen, joka tuli radiouutisiin vuonna 1996. Hän toimi myös ulkomaantoimittajana ja ajankohtaisohjelmissa ennen kuin lähti Ylestä muihin töihin.

– Tämä on fantsua! Olen avannut ääntäni koko päivän, Väkeväinen heittää.

Suosittelemme