Hyppää sisältöön

Ruotsiin säädetään uusi laki: Asuntolainoja lyhennettävä

Lyhennysvaatimus ei kuitenkaan koske asuntolainoja, joilla ostetaan uusia asuntoja tai taloja.

Tukholman vanhaa kaupunkia.
Tukholma. Kuva: Jonas Ekstromer / EPA
Paula Tapiola

Ruotsalaisten on alettava lyhentää asuntolainojaan. Ruotsin hallitus ja oppositio ovat päässeet asiasta yksimielisyyteen, kertoo valtiovarainministeri Per Bolund Ruotsin radiossa (SR) (siirryt toiseen palveluun). Lyhennyspakko koskee vain uusia asuntolainoja.

– Tämä on suuri askel. Siksi olemme käyneet laajoja poliittisia keskusteluja. Olemme keskustelleet porvaripuolueiden kanssa ja ankkuroineet ehdotuksemme myös vasemmistopuolueeseen. Nyt olemme kaikki samaa mieltä ja pyydämme Finanssitarkastuslaitosta ottamaan lyhennysvaatimuksen käyttöön, Bolund sanoo.

Lyhennysvaatimuksen piti alun perin astua voimaan jo elokuun alussa, mutta se vedettiin takaisin laillisten epäselvyyksien vuoksi. Nyt yksimielinen hallitus ja porvarioppositio säätävät valtiopäivillä lain, joka tekee lyhennysvaatimuksen mahdolliseksi.

Lyhennysvaatimus ei koske uustuotannon ostajia

Laki säädetään valtiopäivällä todennäköisesti ensi keväänä. Se ei kuitenkaan koske asuntolainoja, joilla ostetaan uusia asuntoja tai taloja.

– Meidän mielestämme on tärkeää, että uusia asuntoja rakennetaan. Yksi velkaantumisen taustalla olevista ongelmista on, että markkinoilla on liian vähän asuntoja ja siksi hinnat nousevat. Lisäämällä mahdollisuuksia rakentaa uusia asuntoja, haluamme auttaa ongelman ratkaisemisessa, valtiovarainministeri Per Bolund sanoo SR:ssä

Ruotsissa on tavallista, että asuntolainoista maksetaan vain korot, eikä niitä lyhennetä lainkaan. Ruotsalaisten velkaantuminen on huolettanut niin Ruotsin hallitusta, Finanssitarkastuslaitosta kuin valtionpankkiakin. Viranomaiset haluavat pysäyttää kiihtyvän lainakehityksen ja estää asuntojen hintojen romahduksen.

Suosittelemme sinulle