Hyppää sisältöön

Älä hävitä turhaan vanhoja kuivatuotteita: "Pastakin säilyy jopa pari vuotta päiväyksestä"

Kuivatuotteet säilyvät pidempään kuin moni luulee. Marttaliiton mukaan esimerkiksi pasta ja riisi ovat oikein säilytettyinä käyttökelpoisia jopa 1-2 vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Avattuja kuivruokapaketteja pöydällä.
Kuva: Pipsa Uutto-Rajakallio / Yle
Lore Korpelainen

Keittiön kaappeihin unohtuu helposti  kuivatavaraa, jonka parasta ennen -päiväys on päässyt hurahtamaan ohi ajat sitten. Tuotteita ei kuitenkaan kannata ainakaan suoralta kädeltä nakata roskiin.

Satakunnan Marttaliiton vt. toiminnanjohtaja, kotitalousneuvoja Sari Rainingon mukaan huoneenlämmössä ja kuivassa tilassa kuivatuotteet säilyvät täysin käyttökelpoisina kuukausia tai jopa vuosia parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Ehjät säilykkeet pysyvät syöntikunnossa jopa 3-5 vuotta. 

Haju paljastaa

Sari Raininko kertoo itsekin valmistaneensa ruokaa kuivapastasta, jonka parasta ennen -päiväyksestä oli kulunut vuosi.

– Myös riisi on oikein säilytettynä käyttökelpoista 1-2 vuotta päiväyksen jälkeen. Jauhot ja puurohiutaleet säilyvät noin puoli vuotta.

Kuivatuotteiden käyttökelpoisuuden arvioinnissa auttaa tarkka nenä.

– Jos tuotteessa on tunkkainen haju, sitä ei kannata enää käyttää. Esimerkiksi vanhentuneissa sämpyläjauhoissa, joissa on kokonaisia jyviä, voimistuu viljan tuoksu.

Aika vie mausteen aromit

Kahvin ja teen kohdalla parasta ennen -päiväyksiä kannattaa kotitalousneuvoja Sari Rainingon mukaan noudattaa. Päiväyksen ohittaneissa tuotteissa aromit heikkenevät ja kahvissa oleva rasva härskiintyy.

– Myös mausteissa aromit kärsivät ja kuivahiivassa teho kärsii.

Kuivatuotteiden ja muunkin ruokahävikin vähentämiseksi Raininko antaa yksinkertaisen neuvon.

– Vanhimmat ja avatut paketit kannattaa sijoittaa kaapeissa ja laatikoissa etummaisiksi.

Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuodessa menemään puolen miljardin euron edestä ruokaa. Yhtä ihmistä kohti menetys on keskimäärin 125 euroa. Eniten keittiöissä pilaantuu vihanneksia ja juureksia.

Kuluttajaliiton organisoima kolmas Hävikkiviikko alkoi maanantaina.

Suosittelemme sinulle