Hyppää sisältöön

Kani kasvaa kolmessa kuukaudessa lautaselle – ekologinen kaninliha palaamassa suomalaisten ruokapöytään

Mouhijärveläinen kanitila tuottaa luonnonmukaista kaninlihaa. Suomalaisten lautasilla kania on ollut viimeksi sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.

Kuva: Jukka Töyli / Yle

Mouhijärveläisen tilan tuotantorakennuksista Pirkanmaalta paljastuu jotain, mitä Suomessa ei ole nähty sitten sotien: tilalla kasvatetaan Ranskasta tuotujen kanien jälkeläisiä lihatuotantoon.

Viime vuonna toimintansa aloittaneella kanitilalla on noin 50 emokania ja poikasten määrä vaihtelee tilanteen mukaan. Kun poikaset on vieroitettu emosta, ne saavat kasvaa toisten kaninpoikasten kanssa kolmen kuukauden ikään, jolloin ne teurastetaan.

Kun tilalla oleva teurastamo hyväksytään laitosteurastamoksi,  kanitila voi laajentaa lihan markkinointia. Tällä hetkellä lihaa myydään ainoastaan suoraan tilalta.

Paluu suomalaisten ruokapöytään

Siinä on vähän kaloreita ja rasvaa. Lisäksi kaninliha on hyvä proteiinin lähde.

Julia Da Silva

Kaninlihaa syödään maailmalla mittavia määriä ja kokonaismäärä lähentelee paria miljoonaa tuhatta tonnia. Euroopassa kaninlihaa syödään runsaasti muun muassa Espanjassa ja Ranskassa.

Idea kaninkasvattamiseen rantautui Mouhijärvellekin juuri Etelä-Euroopasta Portugalista, mistä talon isäntä Octavio Da Silva on kotoisin. Hänen suvussaan kaneja on kasvatettu vuosisatojen ajan.

Julia ja Octavio Da Silvan kanitilalla elää 50 emokania jälkeläisineen. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Kun Suomesta lähtöisin oleva Julia ja Octavio muuttivat lapsen syntymän myötä Portugalista Suomeen, heille heräsi kiinnostus aloittaa kaninkasvatus täällä.

– Oli aika yllättävääkin huomata, että kaninlihan kasvattaminen Suomessa on niin tuntematonta, sanoo Julia Da Silva.

Ihan kaikkeen ei mallia kuitenkaan ole otettu Portugalista, vaan toimintaa kehitetään Da Silvojen mukaan jatkuvasti. Esimerkiksi kanien ruokintaan löytyi malli Englannista.

Lisäksi syötämme kaneille esimerkiksi porkkanoita, persiljaa ja korianteria.

Julia Da Silva

– Siellä kasvatetaan tuoreorasta koville joutuville ravihevosille ja me toimme kasvatustavan tänne meille, kertoo Julia Da Silva.

Kasvatusalustoissa on vehnän, kauran, ohran ja rukiin orasta, joka on noin viiden kasvupäivän jälkeen valmista ravintoa kaneille. Kanit syövät oraan vihreän osan lisäksi koko juurimaton.

Kanit syövät oraskasvuston juurineen, kertoo Octavio Da Silva. Kuva: Jukka Töyli / Yle

– Lisäksi syötämme kaneille esimerkiksi porkkanoita, persiljaa ja korianteria.

Ei riistan eikä kanan makuista, vaan kanin

Kolmen kuukauden ikäiseksi kasvaneesta kanista saadaan lihaa vajaan parin kilon verran. Kaninlihan tuotanto on Da Silvan mukaan ekologista.

Kaninkasvattamisesta ei esimerkiksi synny metaanipäästöjä, kuten monista muista tuotantoeläimistä.

Julia Da Silva

Esimerkiksi hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi naudanlihalla.

– Kanilla on kova lisääntymistahti, se kasvaa nopeasti ja sen tuotannon hiilijalanjälki on erittäin pieni, Julia Da Silva luettelee.

Kaninkasvattamisesta ei esimerkiksi synny metaanipäästöjä, kuten monista muista tuotantoeläimistä.

Julia Da Silva kehuu kania ekologiseksi tuotantoeläimeksi. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Julia Da Silva uskoo, että suomalaiset ottavan kaninlihan ruokapöytäänsä ilomielin.

– Siinä on vähän kaloreita ja rasvaa. Lisäksi kaninliha on hyvä proteiinin lähde.

Paistetun kaninkoiven maistaminen paljasti, että liha muistuttaa koostumukseltaan kanaa, mutta maku on kuitenkin ihan oma.

Suosittelemme sinulle