Hyppää sisältöön

Pakettien lähettäminen pakettiautomaatista kiinnostaa – kilpailijat aikovat haastaa Postin

Useat paketteja kuljettavat yritykset ovat innostuneet pakettiautomaateista. Taustalla on tieto, että asiakkaat eivät halua enää paketteja toimitettavan suoraan kotiin, eivätkä niitä lähettäessään jonottaa tiskillä. Pakettiautomaatin voi periaatteessa saada vaikka kerrostalon porraskäytävään.

Itellan pakettiautomaatti kauppakeskukssa.
Kuva: Riikka Heikkilä / yle
Marcus Ziemann

Suomessa pieniä paketteja voi jo nyt lähettää Postin pakettiautomaateilla. Kilpailijat seuraavatkin Postin avausta tarkkana ja odottavat oikeaa ajankohtaa siirtyä pakettiautomaattibisnekseen mukaan.     

Deutsche Postin omistama DHL on sopinut K-ryhmän kanssa, että se tuo jo tässä kuussa ensimmäiset pakettiautomaatit K-kauppoihin. Myös Suomen Postilla ja DHL:llä on keskinäinen sopimus pakettiautomaattien käytöstä. DHL:n asiakkaat saavat nykyään halutessaan noutaa pakettinsa Postin automaatista.

Suomessa pakettiautomaatteihin uskoo myös Matkahuolto. Yhtiö miettii parhaillaan, lähteekö se toteuttamaan automaatteja yksin vai kumppanin kanssa. Yksi vaihtoehto on myös, että Matkahuolto saattaa ostaa koko pakettiautomaattipalvelun ulkopuoliselta toimijalta.

Sen sijaan UPS ei ole näillä näkymin lähdössä Suomessa pakettiautomaatteihin. UPS:llä ei ole tällä hetkellä Suomessa edes yhtiön Access Point –nimistä palvelua, jossa paketti on noudettavissa kaupoista tai kioskeista. Se toimii toistaiseksi vasta yhdeksässä Euroopan maassa.       

Saksassa on mielenkiintoista, että DHL:n suurimmille kilpailijoille DPD:lle, GLS:lle sekä Hermesille on tulossa ensi vuoden alussa yhteisiä automaatteja. Näihin automaatteihin voi laittaa myös lähteviä paketteja.

Kotona kyttääminen ei kiinnosta

Suositut ja ruuhka-aikoina täynnä olevat pakettiautomaatit tulevat joka tapauksessa lisääntymään Suomessa kiivaalla tahdilla, sillä asiakkaiden vaatimukset ovat viimeisen kahden vuoden aikana muuttuneet.

Nykyisen trendin mukaan paketteja ei halutakaan suoraan kotiin toimitettuna. Ongelmaksi on muodostunut toimitusten jopa useita tunteja käsittävä aikahaarukka. Asiakkaat eivät ole päivällä kotona tai jos ovat, heitä ei huvita odottaa. 

Pakettipalveluita tarjoavissa yrityksissä on myös huomattu, että asiakkaat eivät halua sitäkään, että kuljettajat ovat oven takana ilta-aikaan. Kaikkia paketteja ei edes kannata tilata kotiin. Keskimääräinen paketti painaa 2,5 kiloa. Sellaisen saa haettua kauppareissullakin.

Pakettiautomaattien suosio saattaakin jo pian syrjäyttää ne palvelupisteet, joissa paketteja jonotetaan kaupan kassalla. Maitolitran ostajaa kiukuttaa odottaa jonossa, kun edelliset kolme asiakasta haetuttavat kassamyyjällä verkkokaupasta tilaamiaan kenkiä.

Oma automaatti kotiin ja paketti ilman pakettia

Paketteja kuljettavat firmat näkevät helposti postinumeroiden perusteella, minne uusia automaatteja kannattaa perustaa. Saksassa Deutsche Post kokeilee parhaillaan myös automaatteja muun muassa isojen kerrostaloyhtiöiden porraskäytäviin. Toistaiseksi näistä paketteja on voinut ainoastaan noutaa.

Myös Suomessa Posti tutkiskelee erilaisia vaihtoehtoja, mutta ei vielä halua kertoa, kuinka lähellä todellisuutta kerrostaloyhtiön lähiautomaatti on, ja voisiko sellaisesta myös lähettää paketteja.

Lähettävät pakettiautomaatit saattavat mullistaa tavan, jolla paketteja liikutellaan. Suurin muutos saattaa olla, että tavaroita ei ehkä kohta tarvitse laittaa pakettiin ollenkaan.

Esimerkiksi huoltoon menevän tietokoneen voisi nostaa automaattiin sellaisenaan tai yksityishenkilö, joka myy vaikkapa käytetyn kirjan, voisi työntää sen irrallisena automaattiin.

Paketti- ja logistiikkayritykset alkavat kilpailla nopeuden ja hinnan lisäksi myös helppoudella. Asiakkaiden automaattiin jättämät tavarat voidaan poimia esimerkiksi laatikoihin ja toimittaa vastaanottajan lähimpään pakettiautomaattiin kuin ruokaostokset ikään.   

Suosittelemme sinulle