Hyppää sisältöön

Uusia ysärifestivaaleja pukkaa nollarista huolimatta – "Parhaat artistit säilyttäneet karismansa", arvioi YleX:n Matti Airaksinen

Esimerkiksi Joensuun Ilosaaressa järjestetään 90's-tapahtuma kesällä 2016. Buumille ei näy loppua, eikä se hämmästytä ysäriin erikoistunutta musiikkitoimittajaa Matti Airaksista. Kulman takana väijyy kuitenkin 2000-luvun alun eli nollarin nostalgisointi.

We Love The 90's -tapahtuma Helsingissä. Kuva: Jarno Paldanius / Yle
Janne Ahjopalo

YleX:ssä 1990-luvun hittimusiikkiin erikoistunutta Parasta ennen -ohjelmaa toimittava Matti Airaksinen kehuu ysärimusiikkia muun muassa helposti omaksuttavaksi ja tarttuvaksi.

YleX:n Matti Airaksista kuullaan Parasta ennen ja Disko2000 -ohjelmissa. Kuva: Videokaappaus / Yle

– Ysärin eläneille nostalgia-arvo on suuri, ja uutta sukupolvea on mukana koko ajan enemmän. Hyviä biisejä on paljon. Kovia juuri nyt ovat mielestäni Galan Freed From Desire (siirryt toiseen palveluun) ja Dr. Albanin_ Sing Hallelujah_, hehkuttaa Airaksinen.

Kyseisen vuosikymmenen musiikkiin erikoistuneita festivaaleja on järjestetty Suomessa ahkerasti, eikä loppua näy. Esimerkiksi Imatralla pidetty 90's-tapahtuma laajenee kesällä 2016 Joensuun Ilosaareen, jonne mahtuu noin 5 000 ihmistä.

Pääosin kaikki artistit laulavat livenä ja osa erinomaisen hyvin.

Matti Airaksinen

Seuraavan vuosikymmenen jytä jo nosteessa

Ysäritapahtumissa ovat esiintyneet aikansa ykkösartistit, kuten esimerkiksi Pandora, Rednex, E-rotic, Basic Element ja Paradisio.

Yleisesti ottaen ysäritähdet eivät ole millään tavalla kulahtaneita esiintyjiä, jotka laulaisivat vain playbackina, sanoo Matti Airaksinen.

– Mielestäni artistit ovat oikein hyvässä vedossa. Parhaat eivät ole kadottaneet tuumaakaan karismastaan ja taidoistaan. Ne jotka vetivät aikoinaan taustanauhoilla, tekevät edelleen samaa, mutta pääosin kaikki artistit laulavat livenä. Osa erinomaisen hyvin, summaa Airaksinen.

Ja mikäli ysäristä tekee mieli siirtyä jo nostalgisoimaan 2000-luvun alkua, siihen on tarjolla YleX:n uusi Disko2000. Tuota aikakautta tituleerataan nollariksi.

Suosittelemme sinulle