Hyppää sisältöön

Kohtaamisia-näytelmä houkuttelee yleisöä monologeilla ja yksinkertaisella ulkoasulla

Lappeenrannan kaupunginteatterin Kohtaamisia-näytelmä saa ensi-iltansa tämän viikon perjantaina. Ohjaaja sekä tuore teatterinjohtaja Timo Sokura luottaa yksinkertaisuuteen.

jussi johnsson lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä
Kuva: Klaudia Käkelä / Yle
Klaudia Käkelä

Lappenrannan kaupunginteatterin uusi johtaja Timo Sokura houkuttelee yleisöä yksinkertaistetulla monologiteoksella. Perjantaina ensi-iltansa saava Kohtaamisia-näytelmä on koostettu suomalaisten nykykirjailijoiden monologeista.

Mukana on lisäksi Heikki Salon ensimmäinen romaani Kynsilehto, Edgar Lee Mastersin runoteos Spoon River antologia ja Aapelin Meidän herramme muurahaisia.

Näyttelijät ovat itse valinneet esittämänsä tekstit ja mukana on muun muassa Kynsilehdon pohdiskelevia eläinhahmoja.

Pääroolissa on näyttelijä ja se tarina, jonka näyttelijä haluaa yleisölle kertoa.

Timo Sokura

"Tämä on todella riisuttu versio"

Lappeenrannan kaupunginteatteri on kärsinyt viime kausina yleisökadosta. Teatterinjohtaja ja ohjaaja Timo Sokura luottaa teatterin vetovoimaan, vaikka viime vuosi oli teatterille suoranainen fiasko.

– Uskon, että ihmiset tykkäävät edelleen tarinoista, vaikka kotisohva on nykyään kova kilpailija mille tahansa kulttuuri- tai urheilutapahtumalle. Ihmiset ovat kuitenkin aina paremmalla tuulella teatterista lähtiessä kuin sinne saapuessa, Sokura julistaa.

Näyttelijät ovat esityskauden alkaessa evakossa, sillä uutta teatteria rakennetaan parhaillaan kauppakeskus Isoon Kristiinaan. Kohtaamisia esitetään Kehruuhuoneella. Näytelmä ei koreile tehosteilla tai prameilla rooliasuilla.

– Tämä on todella riisuttu versio. Siinä pääroolissa on näyttelijä ja se tarina, jonka näyttelijä haluaa yleisölle kertoa. Meillä on peräti neljä valoelementtiä, Sokura kertoo.

Helposti lähestyttäviä monologeja

Näyttelijä Jussi Johnsson esittää Neiti Koskista Meidän herramme muurahaisia -teoksesta. Neiti Koskinen on hilpeä mutta myös alakuloisuuteen taipuvainen naishenkilö.

Johnsson pukeutuu roolia varten pilkkihalariin. Asu on esityksen näyttävimpiä, sillä suurin osa muista rooleista esitetään lähes sivilliasussa.

Kehruuhuonetta ei ole akustiikan puolesta suunniteltu puhe-esityksille, mutta näyttelijät ottavat tilan haasteena.

– Kehruuhuoneella on hyvin kirkkomainen kaiku, mutta yritämme tehdä parhaamme. Itse näytelmä koostuu hyvin helposti lähestyttävistä monologeista, Johnsson kertoo.

Suosittelemme sinulle