Hyppää sisältöön

Hallitus jyrähti: Lomia, ylityökorvauksia ja sunnuntailisiä leikataan

Tulevaisuudessa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja sunnuntailisät pienenisivät sadasta prosentista 75 prosenttiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sunnuntaikorvaus pienenee sadasta prosentista 75 prosenttiin, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hallituksen mukaan näin säästetään julkisella sektorilla 177 miljoonaa euroa.

Hallitus kertoi tänään toimista, joilla se pyrkii korjaamaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja julkisen talouden kestävyysvajetta. Tavoitteena on kustannuskilpailukyvyn parantaminen viidellä prosentilla.

– Asetamme työn etusijalle, kuvaili tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.)

Tarkkoja lukuja hän ei uskalla antaa, mutta hän vakuuttaa, että muutosten myötä syntyy kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Muutosten joukossa on myös loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Julkisella sektorilla tämä tarkoittaa noin 200 miljoonaa euroa.

Pitkät lomat historiaan

Sairauspäivien korvauksia muutetaan siten, että ensimmäinen päivä on palkaton ja loput sairastajan omavastuulle kuuluvista päivistä korvataan 80-prosenttisesti. Julkisen sektorin osalta kyse on 307 miljoonastaeurosta.

Asetamme työn etusijalle.

Alexander Stubb

Ylityökorvaukset puolitetaan. Näin kokoon karttuisi julkisella sektorilla yli 70 miljoonaa euroa.

Julkisella sektorilla vuosilomia lyhennetään 38 työpäivästä 30 työpäivään. Julkisen sektorin varoissa tämä tarkoittaa 640 miljoonan euron säästöä. 

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä.

– Tämä on niin hyvä paketti, kuin osasimme tehdä, huomautti ulkoministeri Timo Soini (ps.) tiedotustilaisuudessa.

Hän halusi nostaa esille esimerkiksi muutoksen työterveyshuoltoon: Hallitus haluaa, että irtisanotulla olisi oikeus työterveyshuoltoon puoli vuotta irtisanomisen jälkeen.

"Pakottava lainsäädäntö"

Hallituksen mukaan toimenpiteet säädetään pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä.

Työmarkkinaosapuolia kuullaan vielä huomenna talousneuvostossa. Lain valmistelu tehdään yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.  

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja lopettaa velaksi eläminen vuoteen 2021 mennessä. Toimien vaikutusta arvioidaan 2017. Hallitus perustelee toimeen tarttumista hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisellä.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt pyrkivät aiemmin ns. yhteiskuntasopimukseen. Siitä ei kuitenkaan päästy sopuun.

Tiistain koko tiedotustilaisuus on katsottavissa Areenassa.

Suosittelemme sinulle