Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Oppositio hallituksen leikkauksista: Naisvaltaiset alat kärsivät eniten

Sekä vasemmistoliiton Arhinmäki että vihreiden Niinistö huomauttavat hallituksen sanovan hyvästit sopimusyhteiskunnalle. Kristilliset pitää leikkausten kohdistamista erityisesti matalapalkka-alojen naisiin epätasa-arvoisena.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kari Ikävalko,
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Oppositio arvostelee hallituksen tänään tiistaina esittelemiä leikkauksia, joilla puututaan muun muassa ylityökorvauksiin, sunnuntailisiin ja vuosilomiin.

– Tämä tarkoittaa suoraa leikkausta palkkoihin, arvioi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Hänen mukaansa eniten kärsivät julkisen sektorin naisvaltaiset alat. Arhinmäki huomauttaa, että ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi on jopa vaarallista.

– Kun ihmisillä ei ole varaa jäädä kotiin sairastamaan, sairausloma pitkittyy myöhemmin ja koko työyhteisö saattaa sairastua, Arhinmäki sanoo tiedotteessaan.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi Twitterissä, että hallituksen sanelupolitiikka ei ole sopimista nähnytkään.

– Nopea arvio hallituksen työelämää heikentävästä sanelupaketista: pieni- ja keskituloiset naisvaltaiset alat ja sairastuvat maksavat eniten.

Hän pitää hyvänä sitä, että muutosturva ja perhevapaiden kustannustenjako paranevat. Tästä myös Arhinmäki on samaa mieltä.

– Nämä ovat kuitenkin murusia verrattuna samoihin ihmisiin kohdistuviin palkkojen alentamisiin, Arhinmäki linjaa.

Sekä Arhinmäki että Niinistö huomauttavat hallituksen sanovan hyvästit sopimusyhteiskunnalle.

– Hallitus puhuu "paikallisen sopimisen edistämisestä", mutta juuri ilmoitti kävelevänsä pakottavilla laeilla sopimisen yli, vihreiden puheenjohtaja Niinistö kirjoittaa.

Hallituksen mukaan toimenpiteet säädetään pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja lopettaa velaksi eläminen vuoteen 2021 mennessä.

Kd: Leikkaukset ehdottoman välttämättömiä

Kristilliset pitävät leikkauksia ehdottoman välttämättöminä. Sen sijaan leikkaukset osuvat puolueen mukaan väärin erityisesti matalapalkka-alojen naisiin. Puolueen mukaan osa perheenäideistä on jatkossa sunnutaina töissä entistä pienemmällä palkalla. Puolue muistuttaa, että hallitus on vapauttamassa kaupan aukiolosääntelyä.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä hallituksen toimet ovat oikeansuuntaisia. Palkkojen sivukuluja pitää puoleen mukaan alentaa mahdollisimman pikaisesti jo vuoden vaihteessa. Lisäksi julkisen puolen lomia pitää lyhentää.

Puolue olisi tehnyt kirkollisten juhlapyhien sijaan vapusta palkattoman.

Suosittelemme