– Yhä enemmän tulee olemaan tällaisia lobbyja eli koko toimisto näyttää enemmän tai vähemmän hotellin aulalta tai aulabaarilta, jossa työpöydät ja sohvat sekä työnteko ja virkistäytyminen on kaikki toteutettu samassa tilassa.
Näin hahmottelee Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen lehtori Martin Relander tulevaisuuden toimistoja. Juuri tälläiset epämuodolliset ympäristöt, jotka ovat julkisen ja yksityisen tilan välimuotoja, tulevat hänen mukaansa yhä enenevässä määrin lisääntymään.
– Tulevaisuudessa tehdään varmasti enemmän töitä tällaisissa tiloissa. Myös esimerkiksi vaikkapa kahvilassa työskentely tulee lisääntymään entisestään. Työpaikkoja voi olla enää jatkossa vaikea edes tunnistaa työpaikoiksi tai työntekoa työnteoksi, Relander sanoo.
Muunneltavuus tämän päivän trendi
Toimistot paikkana, johon kokoontuu yhtä aikaa iso määrä ihmisiä tekemään töitä, vähenevät Relanderin mukaan.
– Yhä useampi meistä tulee olemaan tulevaisuudessa jonkinlaisen reppufirman palveluksessa ja tekemään pätkätöitä, töitä monessa paikassa tai monelle asiakkaalle.
Perinteinen toimisto ei kuitenkaan täysin häviä, sillä myös tulevaisuudessa on töitä, joissa toimisto on välttämätön. Mutta millaiselle toimistolle on yhä kysyntää?
– Toimistot tulevat olemaan useamman teeman mukaan suunniteltuja ja sellaisia, joissa samassa toimistossa tai työtilassa on useita eri tila- tai kalustusratkaisuja, Relander pohtii.
– Hallitseva ajatus on, että toimistotiloja pitää suunnitella ja rakentaa niin, että niitä voidaan muuttaa helposti sen mukaan miten toimistossa työskentelevien ihmisten määrä työyhteisön tai -ryhmän koko vaihtelee.
Tälläiset ratkaisut ovat mahdollisia avonaisissa työtiloissa, joissa omista työhuoneista tai jopa omista työpisteistä on luovuttu kokonaan.
Ei enää paluuta työhuonekulttuuriin
– Pysyvät ratkaisut, kuten perinteinen koppikonttori on kallis, epävarma ja lisäksi epäyhteisöllinen, eikä niihin haluta enää sitoutua. Joustavat ratkaisut ovat käyttökelpoisia sekä haluttuja, Martin Relander uskoo.
– Niiden avulla työnantajat voivat edes jollain tavalla varautua vaikeasti ennustettavaan tilanteeseen ja tulevaisuuteen. En usko, että perinteiseen vanhaan työhuonekulttuuriin palataan, vaan hotdeskit eli jaetut työpöydät tulevat lisääntymään toimistoissa.
Avokonttorin hyviksi puoliksi Relander luettelee muun muassa saumattoman tiedonkulun työntekijöiden kesken sekä helpomman kanssakäymisen. Avokonttorissa työskentelystä voi toki olla myös joillekin haittaa.
– Lisääntyvät joustavat ratkaisut voivat tehdä joillekin ihmisille keskittymisestä vaikeaa ja olla stressaavaa, Relander toteaa.