Euroopan komissio haluaa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseksi sitovan järjestelmän, jossa ovat mukana kaikki jäsenmaat. Järjestelmän avulla sijoitettaisiin 120 000 turvapaikanhakijaa Italiasta, Kreikasta ja Unkarista muihin EU-maihin.
– Toivon todella, että tällä kertaa kaikki [jäsenmaat] ovat mukana. Nyt ei tarvita runoja tai retoriikkaa vaan toimintaa, sanoi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitkässä linjapuheessaan EU-parlamentissa keskiviikkona.
Suomi on vastustanut sitovaa menettelyä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisessa.
Juncker haluaa, että sisäministerit päättävät asiasta jo ensi viikolla. Samalla pitäisi hänen mukaansa saatava valmiiksi ratkaisu jo aiemmin päätettyjen 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta.
Albania turvallisten lähtömaiden listalla
Komissio julkaisee myös turvallisten lähtömaiden listan, jonka tarkoitus on nopeuttaa turvapaikka-anomusten käsittelyä jäsenmaissa, jotta viranomaiset voivat keskittyä hädänalaisten tapausten käsittelyyn. Listalle kuuluvat Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Kosovo, Montenegro, Serbia ja Turkki.
Listan maista tulevien turvapaikanhakijoiden tapaukset voidaan käsitellä nopeutetussa menettelyssä. Juncker kuitenkin korosti, että myös näistä maista tulijoilla on oikeus hakea turvapaikkaa.
Esimerkiksi Suomeen on tullut kevään ja kesän aikana satoja albanialaisia turvapaikanhakijoita, joiden hakemukset on tosin jo nyt pyritty käsittelemään nopeasti ja hakijoita palautettu Albaniaan.
Juncker myös moitti jäsenmaita, jotka ovat leikanneet kehitysyhteistyön määrärahojaan. Hänen mukaansa kehitysapuun pitäisi päin vastoin osoittaa lisää rahaa, jotta pakolaisuuden syihin pystytään puuttumaan.
Juncker: Muistakaa Euroopan historia
Juncker käytti yli puolet puolitoistatuntisesta puheestaan pakolaiskysymyksen käsittelyyn. Hän huomautti, että EU:n alueelle tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on vain 0,11 prosenttia EU:n väestöstä. Esimerkiksi Libanon on ottanut vastaan pakolaismäärän, joka vastaa neljäsosaa maan asukasluvusta.
Juncker muistutti myös sisäisestä pakolaisuudesta Euroopan historiassa ja muuttoliikkeestä Yhdysvaltoihin.
– Eurooppa on manner, jossa liki jokainen on ollut jossain vaiheessa pakolaisena, Juncker sanoi.
Komission puheenjohtaja puuttui puheessaan myös rajavalvontaan. Hänen mukaansa rajavalvontavirasto Frontexia olisi kehitettävä eurooppalaiseksi rajavartiointilaitokseksi, jolla on käytössään riittävät resurssit.