Hyppää sisältöön

Halla-aho loistaa poissaolollaan kaupunginvaltuustosta – ryhmäjohtaja: "Häipyisi pois sinne Brysseliin"

Europarlamentaarikko, Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ennätti edellisen kerran Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukseen viime vuoden elokuussa. Halla-aho ei näe perusteita pyytää eroa, vaikka kokouspöydässä istuukin häntä useammin varavaltuutettu Nuutti Hyttinen. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Seppo Kanervan mielestä Halla-aho voisi "häipyä Brysseliin".

Jussi Halla-aho puhumassa perussuomalaisten puoluekokouksessa Turun Logomossa lauantaina 8. elokuuta. Kuva: Yle

Kaupunginvaltuuston pöytäkirjat paljastavat, että edellisen kerran perussuomalaisten Jussi Halla-aho ennätti kokoukseen viime vuoden elokuussa.

Halla-aho valittiin europarlamenttiin keväällä 2014. Käytännössä valtuustosalin penkkiä ovat siitä lähtien kuluttaneet perussuomalaisten varavaltuutetut, etupäässä 1. varavaltuutettu Nuutti Hyttinen.

Oletko harkinnut eroa kaupunginvaltuustosta, Jussi Halla-aho?

– Harkitsin eroa tultuani valituksi europarlamenttiin ja kävin asiasta keskustelua valtuustoryhmämme kanssa. Sieltä esitettiin toive, että jatkaisin ryhmän jäsenenä. Totesin itsekin, ettei jatkamiselleni ole mitään varsinaista ongelmaa. Tilallani kokouksessa on varavaltuutettu ja mitään päällekkäisiä kustannuksia kaupungille ei koidu.

– Kaupunginhallituksen jäsenyydestä toki luovuin, koska siellä tilanne on toinen.

Miksi valtuustoryhmä toivoi, että pysyisit ryhmän jäsenenä?

– Siinä oli monenlaisia tekijöitä, joita en ala julkisesti puimaan.

Eikö olisi selkeämpää, että pyytäisit eroa valtuustosta ja tilalle nousisi varavaltuutettu Hyttinen?

– Tämä olisi täysin mahdollista, mutta kuten sanottu, siihen ei ole ollut mitään varsinaista tarvetta. En oikein näe, mikä äänestäjän kannalta muuttuisi sillä, että eroaisin kesken kaiken valtuuston jäsenyydestä.

– Esitittekö näitä kysymyksiä myös Nils Torvaldsille (RKP), joka oli kaiken aikaa Helsingin kaupunginvaltuutettu viime kaudella istuessaan Euroopan parlamentissa?

Onko näköpiirissä, että pääsisit kokouksiin jatkossa?

– Olen sen mahdollisuuden itselleni pitänyt auki, jos olen valtuustopäivänä Helsingissä. Mutta kuten pöytäkirjatkin osoittavat, näitä päiviä ei juuri ole ollut.

Miksi toivoitte Halla-ahon pysyvän ryhmässä, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Kanerva?

– Höpö höpö! Valtuustoryhmä ei ole toivonut mitään. Parempi on, että eroaisi. Mikä se semmoinen kaveri on, joka kukkuu vain nimenä siellä, muttei näy?

– Se on hänen oma juttunsa, jos on semmoista puhunut. Parempi, että häipyisi pois sinne Brysseliin, eikä tulisi tänne sohimaan asioita.

Kuinka tavallista on, että valtuutettu on yli vuoden estynyt osallistumasta kokouksiin, kaupunginvaltuuston sihteeri Tiina Teppo?

– Hirmu vaikea sanoa. Kyllähän kokouksissa pääsääntöisesti käydään tiheämmin. Mikään ei edellytä valtuutetulta eroa, mutta se (europarlamentin jäsenyys) voisi olla hyvä peruste. Eroanomus on aina perusteltava.

Suosittelemme sinulle