Hyppää sisältöön

Eläkeläisille armahdus: Asumistuesta nyppäistään varovammin

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että eläkeläisten asumistukea leikataan. Pääministeri Sipilän mukaan budjettiriihessä löydettiin kuitenkin "oikeudenmukaisuutta". Takuueläkekin nousee pari kymppiä.

Kuva: Yle

Hallitus loiventaa eläkeläisten asumistukeen kaavailtua leikkausta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasi asiaa torstaina budjettiriihen päätöstiedotustilaisuudessa.

– Löydettiin muutamia oikeudenmukaisuutta lisääviä toimia. Esimerkiksi eläkeläisten asumistukeen kohdistuvaa painetta on helpotettu, Sipilä sanoi.

– Päädyimme siihen, että tämä säästö oli kohtuuton. Se olisi jättänyt monen ihmisen hätään ja pahaan välikäteen, säesti valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Samalla kerrottiin noin 23 euron korotuksesta takuueläkkeeseen sekä Yle-veron poistamisesta takuueläkeläisiltä. Kyse on niistä eläkeläisistä, jotka eivät saa ollenkaan työeläkettä tai joilla se on hyvin pieni. Täysi takuueläke on vajaat 750 euroa kuukaudessa.

Stubbin mukaan eläkkeensaajan asumistuesta leikataan 60 miljoonaa euroa aiemmin kaavaillun 90 miljoonan euron sijaan. Silti edelleen tarkoituksena on lakkauttaa eläkeläisten muita korkeampi asumistuki vuodenvaihteessa ja siirtää eläkeläiset yleisen asumistuen piiriin.

Kirpaisee ympäri maata, varsinkin pk-seudulla

Esimerkiksi Helsingissä yksin asuvaa takuueläkkeen saajaa, jolla on 600 euron vuokra, tuetaan tällä haavaa noin 460 eurolla. Yleinen asumistuki olisi noin 70 euroa vähemmän.

Tuota kuilua hallitus kertoi tänään lääkitsevänsä "vuositasolla 30 miljoonalla eurolla". Eläkeläisen asumista siis tuettaisiin yleistä tasoa enemmän, mutta tarkempaa tietoa laskukaavasta vielä odotellaan.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että alkuperäisessä valmistelussa yhtenä vaihtoehtona oli katto, jota suurempaa euromääräistä leikkausta ei voisi kohdistua yhdenkään eläkkeensaajan asumistukeen. Valmistelu menee nyt monilta osin uusiksi ja ministeriössä arvioidaan, että tarkat summat ja kohdentumiset tarkentuvat aikaisintaan ensi viikon aikana.  

Kela on arvioinut, että vaikka leikkaus koskee suurimmaksi osaksi eläkeläisiä pääkaupunkiseudun ulkopuolella, henkilökohtaisesti kipeimmin se tuntuu kolmoskehän sisäpuolella – siellä, missä asumismenot ovat Suomen korkeimmat.

Eläkeaktivistit muistivat tiistaina hallituksen ministereitä adressilla, jonka allekirjoittajat vaativat, ettei eläkeläisten asumistukeen kajota. Nimiä saatiin kerättyä yli 15 500.

* Päivitys 17:42: Lisätty STM:n kommentit

Suosittelemme sinulle