Hyppää sisältöön

Kiista sai päätöksen – Juusti nousee puolustusministeriön kansliapäälliköksi

Perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä oli erimielisyyttä virantäyttämisestä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) halusi Jukka Juustin kansliapäälliköksi, kun taas kokoomus asettui nykyisen viranhaltijan Arto Rädyn taakse.

 Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Terhi Toivonen,
Kari Ikävalko

Hallitus on nimittänyt Jukka Juustin puolustusministeriön kansliapäällikön virkaan.

Diplomi-insinööri Juusti aloittaa tehtävässä ensi vuoden alussa. Juusti oli puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) suosikki.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen välille syntyi kiista virantäyttämisestä. Kokoomus halusi, että nykyinen kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Arto Räty olisi jatkanut tehtävässä myös toisen viisivuotiskauden.

Valtovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi nimitysesityksen pöydälle valtioneuvoston istunnossa kaksi viikkoa sitten.

Niinistö: Juusti valittu asiantuntijaosaamisen perusteella

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Juusti on valittu puolueettoman harkinnan jälkeen.

Niinistön mukaan Juusti on paras mahdollinen valinta kansliapäälliköksi johtamaan ministeriötä aikana, jolloin tehdään isot päätökset Hornet -hävittäjistä ja merivoimien hankinnoista.

Niinistön mukaan nimitys ei ole aiheuttanut hallituksessa suurempaa haloota, eikä kyse ole Arto Rädyn savustamisesta. Juustilla on Niinistön mukaan paras teknologia- ja hankintaosaaminen. 

Juusti: vertailtu ammattiosaamista valikoivasti

Jukka Juustin mukaan hänen osaamista on julkisessa keskustelussa käytetty valikoivasti ja vääristävästi. Hän sanoo hämmästelleensä voimakasta kielenkäyttöä valinnan yhteydessä.

Puolustusministeri Niinistön pitämässä tiedotustilaisuudessa Juusti korosti omaa kansainvälistä kokemustaan. Hän on koonnut listaa omasta kansainvälisestä yhteistyöstä ja sanoo, että se on kestänyt lähes yhdeksän vuotta.

Hän on käynyt viimeisen puolen vuoden aikana keskusteluja USA:n ja Naton vastaavien korkeiden virkamiesten kanssa.

– Puolustushallinnon materiaalihankinnoista ei käydä keskustelua julkisuudessa, joten ymmärrän hyvin käytyä julkista keskustelua, Juusti jatkaa ja täydentää, että julkisuus voi pilata kaupat.

Juusti ollut Rätyä parempi EU-virkaan

Ministeri Niinistön mukaan Juustin ammatillinen ura on jäänyt keskusteluissa paitsioon.

Juusti ja Räty ovat vajaa kymmenen vuotta sitten hakeneet EU:n puolustusviraston osastopäällikkön virkaan. Juusti voitti asiantuntijaraadin edessä Rädyn.

Suosittelemme sinulle