Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mediataiteen palkinto espanjalaistaustaiselle Anna Estarriolalle: "Suomi on paras paikka minulle tehdä taidetta"

Suomen suurimman mediataiteen palkinnon on saanut Anna Estarriola. Espanjassa syntynyt taiteilija tekee installaatioita, performansseja ja mediataidetta.

Näytteitä Anna Estarriolan Related to Golory -näyttelystä. Kuvaus: Jukka Kiistala, editointi: Anna Estarriola
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

- Olen todella onnellinen tästä palkinnosta. Tämä on suuri kunnianosoitus, etenkin kun katson, ketkä ovat aikaisemmin saaneet palkinnon, iloitsee Anna Estarriola.

15 000 euron arvoinen AVEK-palkinto myönnetään vuosittain mediataiteen tekijälle. Sen ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Annette Arlander, Adel Abidin, ja taitelijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Anna Estarriola (s. 1980) tekee taidetta monin eri tavoin. Mediataiteen lisäksi hän hallitsee niin kuvanveiston kuin performanssin. Hän ei itse halua nostaa mitään tapaa ylitse muiden.

- En osaa laittaa työskentelytapojani paremmuusjärjestykseen. Päinvastoin, yritän pitää taiteellisen näkemykseni mahdollisimman laajana. Juureni ovat kuvanveistossa ja tanssissa, joita opiskelin Barcelonassa.

Estarriola on opiskellut myös Suomessa, muun muassa Kuvataideakatemiassa.

- Tulin Suomeen aikoinaan opiskelijavaihtoon. Mutta ihastuin tähän maahan niin, että viisi kuukautta vaihtui 11 vuodeksi, Estarriola naurahtaa.

- Rakastuin totaalisesti tähän maahan. Ennen kaikkea tapaan tehdä töitä. Täällä töitä tehdään tosissaan. Tunnen, että tämä on minulle ehdottomasti paras paikka tehdä taidetta.

Palkintorahalla teoksia ulkomaille

AVEK-palkintoraati  kiittää Estarriolaa teosten henkilökohtaisuudesta ja siitä miten ne avaavat katsojille uusia maailmoja. Lisäksi palkintoraati halusi valinnallaan nostaa esiin Suomeen kotoutuneiden taiteilijoiden tärkeää roolia taidekentän kehittäjänä.

Estarriolan teoksia on ollut esillä Suomen ja Espanjan lisäksi Saksassa, Islannissa ja Norjassa.

- Toivon todellakin, että pystyisin tämän palkintorahan turvin näyttämään töitäni enemmän myös ulkomailla.

Suosittelemme sinulle