Hyppää sisältöön

Venäjä varoittaa Ruotsia Nato-jäsenyyden seurauksista – "Ei hyväksyttävää, että Venäjä uhkailee Ruotsia"

Keskustapuolueen ja kristillisdemokraattien johdon kääntyminen Nato-jäsenyyden kannalle on puhaltanut uutta henkeä Nato-keskusteluun.

Sotilas maassa suuren konekiväärin kanssa.
Ruotsalainen sotilas Naton Baltops 2015 -sotaharjoituksissa Puolassa 17. heinäkuuta 2015. Kuva: Adam Warzawa / EPA
Paula Tapiola

Mikäli Ruotsi liittyisi sotilasliitto Natoon, tilanne vaatisi vastausta Venäjän puolelta, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi torstaina. Lausunto on pantu merkille Ruotsissa, ja kaikki suurimmat sanomalehdet kirjoittavat Venäjän uhkauksesta.

– Ei ole hyväksyttävää, että Venäjä uhkailee Ruotsia. Me päätämme itse ulkopolitiikastamme ja turvallisuuspolitiikastamme. Me olemme sotilaallisesti liittoutumattomia, ulkoministeri Margot Wallström sanoo sanomalehti Expressenissä (siirryt toiseen palveluun).

Zakharova varoitti Ruotsia Nato-jäsenyydestä torstaina selvin sanoin. Ruotsi ei ole hakemassa Nato-jäsenyyttä, mutta keskustapuolueen ja kristillisdemokraattien johdon kääntyminen Nato-jäsenyyden kannalle on puhaltanut uutta henkeä Nato-keskusteluun.

– Ruotsin liittymisellä Natoon olisi sotilaspoliittisia ja ulkopoliittisia seuraamuksia, jotka vaatisivat välttämätöntä vastausta Venäjältä, Zakharova sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Hän huomautti, että Venäjä pitää Ruotsin liittoutumattomuutta tärkeänä Pohjois-Euroopan turvallisuutta vahvistamana tekijänä. Ruotsalainen Venäjä-asiantuntija pitää lausuntoa terävänä poliittisena markkeerauksena.

– Se on terävä lausunto Venäjältä. Se on voimakas poliittinen signaali. Mutta jos tarkoituksena on ohjata ruotsalaisten mielipiteitä Natosta, vaikutus voi olla tarkoituksen vastainen, tutkimusjohtaja Carolina Vendil Pallin maanpuolustukseen erikoistuneesta tutkimuslaitoksesta (FOI) sanoo.

Hän uskoo, että Venäjän uhkailu voi saada ruotsalaiset Nato-myönteisimmiksi.

Expressen arvioi, että Ruotsin ja Venäjän väliset suhteet ovat viilentyneet viime aikoina huomattavasti, ja maiden ulkoministeriöiden välillä käytetään kovaa kieltä. Elokuun alussa Ruotsi karkotti venäläisdiplomaatin Tukholmasta ja Venäjä ruotsalaisdiplomaatin Moskovasta.

Suosittelemme sinulle