Hyppää sisältöön

Suomessa maahantulijoita omilla teillään – poliisilla ei tietoa määristä ja olinpaikoista

Länsirajan valvonta on olematonta. Monet pakolaiset ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi vasta myöhemmin.

Kuva: Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin välisen länsirajan olematon valvonta pohjoisessa tekee sen, että Suomessa voi liikkua jopa satoja maahantulijoita ilman, että viranomaisilla on mitään tietoa heidän määristään tai olinpaikoistaan. Heidän maahantulonsa jää tulematta poliisin tietoon tulohetkellä, koska moni ilmoittautuu turvapaikanhakijaksi vasta myöhemmin, ei välittömästi Suomeen saapumisen jälkeen.

Viime päivinä sadat maahantulijat ovat ylittäneet Suomen rajan Tornion kohdalta. Tulijoita on paljon esimerkiksi Irakista ja Afganistanista. Pohjoisen poliisiasemat ovat ruuhkautuneet turvapaikanhakijoista, mutta osa matkustaa Etelä-Suomeen ja ilmoittautuu viranomaisille vasta siellä. Siihen heillä on täysi oikeus.

– Rajalla ei ole ollenkaan kontrollia, joten emme voi tietää määriä, sanoo komisario Arvo Mäntykenttä Helsingin poliisista.

Mäntykentän mukaan poliisilla ei ole myöskään tietoa, kuinka kauan ja missä maahantulijat liikkuvat Suomessa ennen ilmoittautumistaan viranomaisille esimerkiksi Helsingissä.

– He majailevat sukulaisten ja tuttavien luona ja tulevat vasta sitten ilmoittautumaan.

Mäntykentän mukaan asiantila ei huolestuta poliisia eikä ole viranomaille mikään ongelma.

– Niin kauan kuin eivät tee pahojaan, niin poliisi ei ole kiinnostunut heistä. Toistaiseksi häiriöitä ei ole ilmennyt sen enempää kuin kantaväestöstäkään, Mäntykenttä sanoo.

Mäntykentällä ei ole tietoa miksi moni myöhentää ilmoittautumistaan. Yksi syy voi olla taktinen: kun ilmoittautuu turvapaikanhakijaksi esimerkiksi Helsingissä, on hyvä mahdollisuus saada majoitus pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksesta. Siellä kun voi olla majoitettuna tuttuja jo entuudestaan. Tosin viime ajat tilanne on ollut niin tiukka, että turvapaikanhakijota on jouduttu sijoittamaan pitkin maata missä vain on ollut vähänkin tilaa.

Suosittelemme sinulle