Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) haluaisi niinsanotut perinnehoidot julkisen terveydenhoidon ja Kela-korvausten piiriin. Jalonen kuuluu Kalevalaisen kansanparannussäätiön rinnalle perustettuun "perinnehoitojen neuvottelukuntaan".
– Kun me yritämme löytää kaikki mahdolliset säästökeinot, joilla yhteiskunta nousee polviltaan jaloilleen, tästä saattaa olla hyötyä talkoissa. Olen itse nostanut pitkään esille kalevalaisen jäsenkorjauksen hyödyllisyyttä, se auttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, Jalonen sanoo.
"Tietoisuutta hoidoista pitää lisätä"
Jalosen mielestä perinteisiä hoitoja ei saisi vierastaa. Hänen mukaansa hoidot on todettu hyviksi ja ne toimivat nykyäänkin.
– Jos me ollaan todettu, että näistä hoidoista on hyötyä, niin tässä taloudellisessa tilanteessa on järjestöntä olla käyttämättä niitä, Jalonen sanoo.
Mikä voisi olla käytännön keino? Palkata alan osaajia sairaanhoitopiireihin töihin vai laajentaa Kela-korvausta hoitopalveluihin?
Tässä taloudellisessa tilanteessa on järjestöntä olla käyttämättä niitä [perinteisiä hoitoja].
Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.)
– Hyviä esimerkkejä molemmat. Jos lääkärien tietoisuus näistä hoidoista lisääntyisi ja hoitoja koetettaisiin tietyissä tapauksissa ennen leikkaushoitoja, siitä saataisiin hyötyä, Jalonen sanoo.
Kansanedustaja Ari Jalonen kertoo itse saaneensa kalevalaisesta jäsenkorjauksesta apua niska- ja hartiakipuihin. Kalevalainen jäsenkorjaaja löysi hänen mukaansa syyn vaivoihin kantaluusta, joka oli mennyt pois paikaltaan.
Ylilääkäri tyrmää
Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jouko Remes suhtautuu kansanedustajan toiveisiin kielteisesti.
Remes sanoo, että jokaisella on oikeus käyttää sellaisia parannuskeinoja kuin haluaa, mutta julkisessa terveydenhoidossa käytetään vain lääketieteen menetelmin toimiviksi osoitettuja hoitoja.
– Suomi on vapaa maa, mutta nämä hoitomuodot eivät tule erikoissairaanhoitoon. Sairaanhoidossa käytetään tieteellisesti tehokkaiksi osoitettuja mentelmiä tieteellisillä perusteilla, Remes sanoo.
Nämä hoitomuodot eivät tule erikoissairaanhoitoon.
Johtajaylilääkäri Jouko Remes
Joskus vakavaa haittaa
Johtajaylilääkäri Jouko Remes korostaa, että niinsanotut perinteiset hoitomuodot voivat auttaa joillakin potilailla, mutta toisille niistä voi olla haittaa.
Esimerkiksi selkäkipu voi johtua syövästä, jolloin selkärankaan kohdistettu perinnehoitoihin kuuluva manipulaatio voi aiheuttaa jopa selkärangan katkeamisen.
– Kuppausta on puolestaan perinteisesti käytetty "pahan veren poistoon". Käytämme julkisessa terveydenhoidossa veren poistamista, jos potilaalla on hyvin korkea hemoglobiini, noin 200 tai yli. Potilaalta poistetaan puoli litraa verta kerralla. Mutta silloin hoito annetaan tieteellisin perustein, Remes sanoo.