Hyppää sisältöön

Suomen vanhin taukopaikka Lahnajärvi heräsi taas henkiin

Lahnajärven legendaarinen taukopaikka on saanut uuden elämän. Olympiavuonna 1952 perustetun Lahnajärven uusi omistaja yrittää palauttaa paikan entiseen loistoonsa.

Nainen (Pia Landen ) Lahnajärven taukopaikan edustalla.
Lahnajärven omistaja Pia Landen taukopaikan edustalla. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Yrjö Hjelt

Pia Landen ajeli monen monituiset kerrat miehensä kanssa Lahnajärven taukopaikan ohi ja ihmetteli, miksi paikka on kiinni.

– Ihmettelin tosiaan, miksi paikka on lopetettu ja päässyt pahasti ränsistymään.

Edellinen omistaja oli sulkenut paikan Turku–Helsinki-moottoritien valmistuttua. Suurin autovirta oli hävinnyt vanhalta ykköstieltä, jonka varrella Lahnajärven taukopaikka sijaitsee.

– Melko tarkalleen vuosi sitten soitin omistajalle, ja siitä tämä Lahnajärven uusi tuleminen lähti, Pia Landen sanoo.

Omalla rahalla kuntoon

Landen kunnosti huonoon kuntoon päässyttä Lahnajärven taukopaikkaa miehensä kanssa lähes vuoden omalla rahalla.

– Haettiin lainaa jokaisesta Suomen pankista, mutta kaikista tuli kielteinen päästös. Sanottiin, että ei tätä pysty laittamaan kuntoon millään.

Tämä ei kuitenkaan Landenia lannistanut. Vuoden uurastuksen jälkeen paikka oli saatu siihen kuntoon, että erään pankin johtaja lopulta myönsi lainaa.

Landen sanoo, että hänellä pysyi kuitenkin usko Lahnajärveen koko remontin ajan.

– Minä olen luonteeltani sellainen, että haluan katsoa eteenpän.

Palkkatuet jäi saamatta

Lahnajärven taukopaikka on ollut auki syyskuun alusta asti. Toistaiseksi kuitenkin vasta puolella teholla, sillä Landenilla on paikan suhteen suuret suunnitelmat ja toiveet.

– Tässä toimii nyt kahvila, parturikampaamo, kauppa ja pelisali, sekä pubi ja tanssilattia. Ensi kesäksi avataan karavaanarialue, majoitus täydellä teholla sekä uimaranta.

– Kyllä minä uskon tähän paikkaan. Tässä on niin moni aikoinaan pysähtynyt. Miksi ei nytkin?

Kun Pia Landen alkoi suunnitella Lahnajärven avaamista, hänelle luvattiin palkkatukea työntekijöiden hankkimista varten. Landen laskeskeli, että työntekijöitä tarvitaan kaksitoista.

– Alunperin luvattiin palkkatukea kaikille, mutta kun hakemukset lähetettiin, niin lopulta saatiin vain yhdelle, koska määrärahat olivat loppu.

Suosittelemme sinulle