Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yle Tukholmassa: Monet turvapaikanhakijat haluavat jatkaa Suomeen

Monet Tukholmaan saapuvat turvapaikanhakijat eivät halua jäädä Ruotsiin, vaan useat haluavat jatkaa matkaa Suomeen. Heistä monet ovat irakilaisia. Ylen Tukholman kirjeenvaihtaja Hannele Muilu kävi tutustumassa tilanteeseen Tukholman rautatieasemalla, minne suuri osa turvapaikanhakijoista saapuu.

Irakilaismiehet odottavat Haaparantaan lähtevää junaa Tukholman keskusrautatieasemalla.
Suomeen matkalla olevat irakilaismiehet odottivat Haaparantaan lähtevää junaa Tukholman keskusrautatieasemalla varhain lauantaiaamuna. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskasta saapuneiden pakolaisten suuren määrän vuoksi ruotsalainen junayhtiö SJ ajaa ylimääräisiä junavuoroja Malmöstä Tukholmaan. Ensimmäinen 220 pakolaista kuljettanut juna saapui Tukholmaan iltapäivällä ja toisen on määrä lähteä Malmöstä alkuillasta. Toisen junan matkustajamäärä ei ollut vielä selvillä.

Ylen Tukholman kirjeenvaihtaja Hannele Muilu kävi lauantaina Tukholman rautatieasemalla. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan perjantaina Malmöhön saapui Tanskasta noin 400 pakolaista.

– Aamulla Tukholman rautatieasemalla ei ollut juurikaan tungosta, vaikka paikalla oli monia turvapaikanhakijoita. Lisäjunat voivat aiheuttaa tungosta ja Malmöstä saapuu junia pitkin päivää muutenkin, Muilu kertoi.

Muilun mukaan asemalla on myös maahanmuuttoviranomaisia, kansalaisjärjestöjä sekä poliiseja valvomassa järjestystä.

Erityisesti irakilaiset haluavat jatkaa matkaa Suomeen

Monet turvapaikanhakijat kertoivat, etteivät he halua hakea turvapaikkaa Ruotsista, vaan monet haluavat jatkaa matkaa Suomeen.

– Suomeen haluavat nyt pääasiassa irakilaiset. He ajattelevat, että turvapaikkahakemusten käsittely Suomessa olisi nopeampaa, Ruotsissa hakemuksen käsittely voi kestää pahimmillaan jopa kaksi vuotta, erityisesti hakijoiden suuren määrän vuoksi, Muilu kertoi.

Muilun mukaan Ruotsin radio kertoi, että irakilaiset voisivat saada turvapaikan Suomesta helpommin, koska Suomessa katsotaan suurempi osa Irakista turvattomaksi kuin Ruotsissa.

Kaikki Ylen toimittajan Tapani Hannikaisen perjantaina Malmössä tapaamat irakilaiset turvapaikanhakijat kertoivat pyrkivänsä Suomeen. Hannikaisen mukaan osalla oli jo sukulaisia Suomessa ja osa sanoi kuulleensa, että Suomi on hyvä maa, josta saa koulutusta ja jossa voi aloittaa hyvän elämän.

Eräs Muilun asemalla haastattelema irakilainen turvapaikanhakija uskoi, että hänen perheensä olisi helpompi tulla perässä Suomeen ja elämä olisi kuitenkin yhtä hyvää kuin Ruotsissakin.

"Ruotsalaisten auttamishalu on herännyt"

Ruotsissa on tehty eurooppalaisista maista Saksan jälkeen toiseksi eniten turvapaikkahakemuksia tänä vuonna. Maahanmuuttovirasto arvioi, että 90 000 ihmistä hakee turvapaikkaa Ruotsista tänä vuonna, viime vuonna hakijoita oli 80 000.

– Tukholman asemalla poliisi on valvomassa järjestystä, eikä yritä pakottaa turvapaikanhakijoita minnekään. Tanskassa poliisi yritti rajoittaa ensin matkan jatkumista. Paikalla on maahanmuuttoviranomaisia, jotka opastavat turvapaikkahakemusten tekemisessä, jos tulijat haluavat sellaisen tehdä, ja Punainen Risti jakaa tulijoille ruokaa, Muilu kertoi.

Muilun mukaan asemalla on paikalla myös yksityisiä avustustyöntekijöitä, joiden mukaan ruotsalaisten auttamishalu on todella herännyt ja saatujen lahjoitusten turvin he auttavat tulijoita esimerkiksi matkalippujen ostamisessa.

Suosittelemme